Belföld

A túlóra és megbecsültség miatt demonstráltak Miskolcon

Tucatnyian demonstráltak kedden a német Bosch konszern miskolci gyárai közelében, ahol a Liga Szakszervezetek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete csendes megmozdulással arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a gyártósor mellett dolgozók érdekeiket egy erős szakszervezet képviselheti.

A csendes demonstráció eredményeivel kapcsolatban Dr. Fodor Tibor, a Liga Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke közleményében leszögezte: megerősítést kaptak azok a korábban megfogalmazott gondolatok, mely szerint a gyárban hatalmas méreteket ölt a fluktuáció, indokolatlanul sok embert foglalkoztatnak rövid időtartamra kötött határozott idejű szerződésekkel, jelentős a túlmunka és a legtöbb dolgozó nem érzi magát megbecsültnek, fél, hogy bármikor elveszítheti állását.

Ficzere Ferenc, a Bosch magyarországi érdekeltségeinek jogi és kommunikációs igazgatója kedden Miskolcon a demonstrálóknak azt mondta: sajnálja, hogy a médiából értesültek a megmozdulásról, a cég nyitott minden kérdés megvitatására. Hozzátette: “nem ez a jó formája az első kapcsolat felvételére” – írja az MTI.

A német cég közlése szerint a két miskolci gyárban több mint 6000-en dolgoznak, a társaság a jogszabályok maradéktalan betartását és a dolgozói érdekképviselet érvényesítését kiemelten fontosnak tartja és világszerte ezek alapján működik, csakúgy mint kilenc magyarországi telephelyén. A munkavállalói érdekegyeztetésre több fórum áll a dolgozók rendelkezésére – közölte a cég, amelynek közleménye azt is megjegyzi: a munkavállalók közül jelenleg egy ember tagja a Liga szakszervezetnek.

A keddi demonstráció kapcsán az MSZP miskolci szervezete is közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben úgy fogalmaztak: a párt támogat minden olyan kezdeményezést és akciót, amely a bérből és fizetésből élők élet- és munkakörülményein igyekszik javítani, szükség van olyan törvényekre, amelyek a jelenleginél sokkal jobban védik a munkavállalókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik