Belföld

Az ellenzék szerint szegény- és családellenes a kormány

Az MSZP és az LMP is kikelt a kormány a jövő évi költségvetés-tervezete ellen.

A gyerekek lesznek az egyik legnagyobb károsultjai a jövő évi büdzsének, ami elfogadhatatlan annak tudatában, hogy negyedüknek már most is nélkülöznie kell – jelentette ki szombato sajtótájékoztatóján Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szerint a Fidesz már eddig is folyamatosan magára hagyta a szegény embereket, most azonban végleg elengedi valamennyiük kezét. A segélyezés tervezett megszüntetésének ugyanis beláthatatlan következménye lesz a szegénységi küszöb alatt élő mintegy 3,3 millió ember életében – mutatott rá.

Miközben az adókedvezmények a jobban kereső családokat támogatják, addig például a családi pótlék feltételekhez, munkavégzéshez kötése, valamint a gyermekjóléti rendszer gyengülése és a szociális dolgozók elmaradó béremelése tovább rontja a legszegényebb családok és gyermekek körülményeit – fejtette ki. Szél Bernadett közölte, a helyzet javítása érdekében kezdeményezik a gyes és a gyed 2008-ig visszamenő, az éves inflációt követő emelését, továbbá azt is, hogy a legkiszolgáltatottabb emberek esetében ne lehessen megszüntetni a segélyek folyósítását.

Az LMP társelnöke kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a kormány bejelentése alapján növekedhet a gyermekek nyári étkeztetésének támogatása. Ugyanakkor megjegyezte: az ezermilliárd forintosra becsült áfacsaló hálózatok felszámolásával a költségvetésben szükségtelenné válna a jelenlegi mintegy harmincmilliárd forintos szociális megszorítás.

A családi pótlék a gyereknek jár, azért a szülő kapja meg, mert a gyereknek nem tudják utalni, így – magyarázta Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke, hogy miért szólítják fel a kormányt, tegyen le arról a zándékáról, hogy munkaviszonyhoz köti a családi pótlék kifizetését.  A politikus kifogásolta azt is, hogy tavalyhoz képest 100 milliárddal, idénhez képest pedig 75 milliárd forinttal csökken a gyermekes családokra fordítható támogatás a költségvetésben a nemzeti család- és szociálpolitikai alapban. Elmondta, ebben az alapban van a többi között az anyasági támogatásra, családi pótlékra fordítható összeg.

Az ellenzéki képviselő szerint a kormánynak csak “az az ötszáz embernek a sorsa fontos, amelyik a szuperelithez tartozik, amelyik az orbáni hatalmat megtámasztja anyagilag”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik