Belföld

Varga a kitiltást a NAV-elnök magánügyének tartja

Vida Ildikó (vida ildikó)
Vida Ildikó (vida ildikó)

A nemzetgazdasági miniszter továbbra is várja a konkrét amerikai információkat.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető miniszter a Magyar Nemzet interjújának szerdai megjelenése előtt tájékoztatást kapott Vida Ildikótól, a NAV elnökétől, az amerikai hatóságok – személyét érintő – intézkedéseiről – tudatta a szaktárca. A közlemény szerint “mivel továbbra sem tudjuk, hogy az amerikai döntéshozók milyen konkrét ügy miatt korlátozták Vida Ildikó beutazását az USA-ba, a NGM várja azokat az amerikai információkat, ami alapján az adott ügyben is vizsgálatot tud indítani. Az NGM utasítására a NAV tovább folytatja azt a már korábban megkezdett vizsgálatot, amelyet a Bunge Zrt. bejelentése alapján az adóhivatal az áfavisszaélések ügyében indított. “Mindent megteszünk az ügy alapos kivizsgálása érdekében.”
Korábban a NAV-elnök a Magyar Nemzetnek azt mondta: a kormány mindenről tudott, kitiltásáról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét. Vida Ildikó azt nem árulta el, hogy kit. “Mindegy a név, a lényeg, hogy a kormány tudott az ügyről.” Az a bizonyos illetékes azt mondta, hogy “bármilyen megfoghatatlan és homályos a vád, ki kell állni, és el kell mondani az igazat, mert a hazugság és a korrupció ikertestvérek, és ahol az egyik bekopog, ott tudnivaló, hogy hamarosan megjelenik a másik is”.
Varga Mihály egy szerdai budapesti rendezvényen megerősítette újságíróknak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke kedden tájékoztatta az ellene elrendelt amerikai beutazási tilalomról. Arra a kérdésre, utasította-e Vida Ildikót, hogy menjen be az amerikai nagykövetségre és tájékozódjon az esetleges ellen szóló bizonyítékokró, azt mondta: ez Vida Ildikó ügye, de ő azt tanácsolta neki, hogy ebben az ügyben nem szabad a nyilvánosságot kerülnie. 
Ha Vida Ildikó úgy gondolja, hogy az amerikai nagykövetségen hozzájuthat konkrét információkhoz, akkor határozottan fogja kérni, menjen be, és nézze meg azokat – tette hozzá.Varga Mihály hangsúlyozta: csodálkozik, hogy az amerikai hatóság nem osztotta meg információit.  Megkönnyítené a munkájukat, ha az amerikaiak megtennék ezt, mert most lebeg egy vád, amelynek senki nem tudja, mi a pontos tartalma. Varga Mihály megismételte, az amerikai cégek által felvetett áfacsalások ügyében vizsgálat folyik 2011 óta. Eddig nagyjából háromezer vizsgálat folyt le,  nyolc ember előzetes letartóztatásban van.

A nemzetgazdasági miniszter néhány hete még azt mondta, Vida Ildikó nincs azok között, akiknek beutazását megtiltotta az Egyesült Államok. Varga Mihály úgy fogalmazott: minden, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének munkavégzésével kapcsolatos információnak el kell jutnia hozzá, ilyen információt pedig ő nem kapott. Egy kérdésre ugyanakkor hozzátette, nem tett fel ezzel kapcsolatban külön kérdést Vida Ildikónak, ahogyan a hivatal többi munkatársát sem kérdezte végig arról, érintett-e esetleg az ügyben. “Ha valakinek van információadási kötelezettsége ebben az ügyben, akkor az az amerikai fél” – mondta akkor Varga Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik