Belföld

Goodfriend: nem könnyű kicselezni a kitiltást

Az amerikai nagykövetség ügyvivője tagadja, hogy bármilyen politikai indítékai lennének a kormánytisztviselők kitiltásának és szerinte az amerikai intézkedés megkerüléséhez nem elég egy diplomata útlevél – derül ki az Origo interjújából.

A vízumkorlátozásoknak semmi közük a politikához, kizárólag az érintett személyek egyéni tetteinek szólnak – állította André Goodfriend az Origónak. Bűncselekmények, illegális határátlépés vagy korrupciós ügyek miatt évente számos belépési engedélyt vonnak meg. Mint kifejtette esetünkben az utóbbiról van szó, a kitiltottak egyes ügyei kimerítik a 7750-es elnöki rendeletben foglalt szempontokat, amelyek alapján megtiltható olyan személyek beutazása, akik korrupciós ügyekben vettek részt.

A kitiltási ügyhöz szerinte legfeljebb annyiban van köze a magyar kormány politikájának, amennyiben az a korrupció elleni küzdelmet is érinti. „Lehetséges, hogy a kitiltási ügy katalizátora lesz valamilyen változásnak, a transzparencia, a jogállamiság vagy a civilszervezetek státusza kapcsán, azonban ebben az ügyben mi csak külső szemlélők vagyunk” – mondta André Goodfriend.

A nagykövetség ügyvivője szerint a vízumkorlátozásokat nem lehet egyszerűen kijátszani diplomata-útlevéllel. Mint elmondta, az igaz, hogy a vízumkorlátozások csak magánjellegű beutazásokra vonatkoznak, diplomáciai kiküldetésre nem, de a diplomata státuszhoz szükség van egyrészt egy, a küldő országban kiadott megbízólevélre, illetve arra, hogy az Egyesült Államok fogadja is az illetőt.

Tagadta, hogy az amerikai követség a kormány gyengítésén, megbuktatásán munkálkodik. Tiszteletben tartják a magyar választásokat, és a választott kormánnyal szeretnének együttdolgozni, hiszen Magyarország és az Egyesült Államok szövetségesek.

Azért is jelezték a magyar kormány felé az aggodalmaikat, mert úgy vélik, hogy a korrupció, az átláthatóság hiánya és egyéb problémák a szövetséges Magyarország meggyengüléséhez vezetnek.

Mindemellett nem tartja igaznak azokat az állításokat, amely szerint történelmi mélyponton vannak a magyar–amerikai kapcsolatok. Sőt, úgy véli, soha nem voltak ilyen erősek a kapcsolatok a két ország között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik