Belföld

Tóbiás: nem a KGB képezte ki az MSZP jelöltjét

Horváth Imre, aki a szocialisták képviselőjelöltje az újpesti időközi választáson, a KGB szervezésében tartott továbbképzésen vett részt, nem pedig a KGB képezte ki – mondta Tóbiás József pártelnök.

A szocialisták politikusa arra reagált, hogy a Magyar Nemzet információi szerint Horváth Imre a KGB egy öthónapos kurzusán kapott képzést. Tóbiás viszont azt mondta, a KGB szervezésében valamennyi keleti blokkhoz tartozó országnak tartottak továbbképzést, amelyen Horváth is részt vett. „Abban a szövetségi rendszerben ez így volt természetes”– fogalmazott a hvg.hu-nak a pártelnök, aki szerint érdekes módon mindig választási kampányban kerülnek elő a titkosszolgálatokkal kapcsolatos esetek. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez az egész kérdéskör rendezetlen.

Az MSZP a cikkel kapcsolatban lapunkkal közölte: Horváth Imre “az 1980-as évek közepén, mint határőr-parancsnok – másokhoz hasonlóan – ténylegesen részt vett a szakmai előmeneteléhez szükséges továbbképzésen. S mint ismert 1997-ig a Budapesti Határőr Igazgatóságon teljesített szolgálatot.”

Tóbiás úgy gondolja, hogy a baloldali megújulás és a 70 éves Horváth Imre indítása megfér egymás mellett, mert a jelöltet háromszor választották meg önkormányzati képviselőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik