Belföld

Orbánt nem az utca, egy multi győzte meg

A Deutsche Telekom felső vezetése világossá tette, az új sarc elfogadhatatlan – írja a Népszabadság.

A lap szerint a rádiós interjúban hangoztatott magyarázattal ellentétben elsősorban nem a tüntetések (az emberek ellenében most nem lehet bevezetni), hanem a németek miatt hátrált meg az internetadó ügyében a kormányfő. Orbán Viktor nehezen szánta el magát, de csütörtökön eldöntötte, hogy a tervezett formában azt nem vezetik be. A Deutsche Telekom egyik felső vezetője éppen aznap utazott Budapestre, hogy személyesen tegye világossá Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, már eddig is éppen eleget tettek Magyarország pénzügyi stabilitásáért, az újabb elvonásoknak igen káros következményei lesznek.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A Népszabadság úgy tudja, az iparág szakemberei is jelezték, hogy csak a javaslat visszavonása elfogadható, de segítenek abban, hogy a kormány arcvesztés nélkül hátráljon ki. A lap idézi a Magyar Telekom vezérigazgatójának Portfolio.hu-nak adott interjúját, amelyben Christopher Mattheisen sokkolónak, érthetetlennek nevezte az internetadót, amely ellentétes a partnerségi megállapodás céljaival, a kormány korábbi szándékaival. (Konrád György író – szintén a Népszabadságnak arról beszélt, hogy a nyugat-európai, amerikai tárgyalópartnerek, üzleti vezetők, politikusok, újságírók már tudják, hogy Orbán Viktor egy ravasz kópé.)

Ugyanakkor még mindig csak ígéret a visszavonás – írja a Népszabadság, emlékeztetve arra, hogy eddig a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleménye az utolsó szó az ügyben. A tárca kezdeményezte a távközlési törvény kiterjesztéséről szóló javaslat visszavonását az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnökénél, de a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslat módosítására előterjesztés még nem került fel az Országgyűlés honlapjára. A távközlési cégek, szervezetek szerint a kormány nem vetette el végleg a internet utáni profitból származó adó ötletét, valamilyen bevételre szert akar tenni a területről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik