Belföld

Tiltakoznak a kormánydöntések ellen a szakszervezetek

Internetadó, az érdekegyeztetés mellőzése, bérbefagyasztás – ezek csapták ki a biztosítékot. A vegyipari dolgozók akcióegység szervezésébe kezdtek.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) az MTI-vel közölte: az új adócsomag és az amiatti társadalmi feszültség miatt elengedhetetlenül szükség van az egyeztetések megkezdésére. A 30 ezer tagot képviselő szakszervezet által végzett kutatás szerint a megkérdezett 150 munkáltató 80 százaléka kénytelen a plusz terheket áthárítani dolgozóira, öt százalék megosztaná a pluszköltségeket és csak tizenöt százalékuk vállalná a megemelt adót. A cafeteria megemelt adójának áthárítása évente átlagosan nettó 120 ezer forint jövedelemkiesést jelenthet. A VDSZ közleményében hangsúlyozta, hogy a cafeteria fontos társadalompolitikai célok – nyugdíjtakarékosság, egészségi ellátás javítása, meleg étkeztetés – támogatására született meg. Megkezdték az internetadó bevezetése és a cafeteria adójának emelése ellen tiltakozó akcióegység szervezését – közölték.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint a kormány megint a munkavállalók rovására akar többletbevételeket teremteni az érdekegyeztetés teljes mellőzésével. Emlékeztettek arra, hogy a Fidesz korábban több alkalommal emelt a béren kívüli juttatások adóján, holott a cafeteria sok család költségvetésének nélkülözhetetlen részét képezi. A magát család- és munkavállaló-barátnak mondó kormány megint szorít egyet azokon, akik jövedelme alig, vagy el sem éri a létminimum összegét – mondta a szövetség elnöke.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Varga László a jövő évi költségvetés tervezetére reagált. A szövetségnek még nincs testületi álláspontja, de saját véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a közszolgálati bérek továbbra is befagyasztva maradnak, kérdéses, hogy teljesülnek-e a kormány által kitűzött célok és a jövő évi nyugdíjemelés is alacsonyabb lesz a Balog Zoltán által bejelentett 2,2 százaléknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik