Belföld

Orbán nem nyerhet Amerika ellen

Parragh László szerint azon lehet vitázni, hogy helyes-e a politikája, de Washington ellen Magyarország még csatát se nyerhet.

A kormány partnereként jegyzett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a legfrissebb Heti Válaszban az amerikai kitiltási botrányról azt mondta, a történet nem javít a renoménkon, vegyen bármilyen fordulatot is. „Amerika a világ legnagyobb hatalma. Lehet azon vitatkozni, hogy helyes-e a politikája vagy sem, de vele szemben Magyarország soha nem fog csatát nyerni. Belegondolni is rossz, mi történne, ha a komoly amerikai pénzügyi befektetők és nagyvállalatok kivonulnának hazánkból, s felszámolnák a járulékos kapcsolataikat.”

Parragh emlékeztet rá, hogy legutóbb Berlinben körbevezették a parlamentben, és felidézték neki a német történelmet. Beszéltek a Reichstag felgyújtásáról, a sajtószabadság végét jelentő rendeleti kormányzásról (ezzel nemrég Kövér László házelnök kacérkodott – a szerk.). Az idegenvezető megjegyezte: a német tévék híradása szerint jelenleg Magyarországon is ez a helyzet. Ezt Parragh László megdöbbenten kikérte magának, mondván, nem lehet a „demokratikus berendezkedésű, uniós Magyarországot a náci birodalommal” egy kalap alá venni.

Ugyanakkor a hetilapnak elárulta, kísérője vélekedése általánosnak mondható Németországban. Szerinte ma „ciki” magyarnak lenni külföldön, vagy jóban lenni a magyarokkal. Ha Magyarország nem okozott volna gazdasági érdeksérelmeket másoknak az elmúlt években, most „senki sem vádolná hazánkat demokráciadeficittel. Egy biztos: Magyarország nemzetközi megítélése és a valóság között óriási szakadék tátong”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik