Belföld

Kitiltási botrány: az Együtt-PM feljelentést tesz

Szigetvári Viktor és Szelényi Zsuzsanna hamarosan feljelentést tesz az ügyészségen annak érdekében, hogy az ügyészség derítse ki, kik azok, akik ellen az amerikai Egyesült Államok beutazási tilalmat rendelt el és ezek a személyek milyen korrupciós ügyhöz kötődnek.

Szigetvári Viktor ügyvezető társelnök erről szóló maisajtótájékoztatóján emlékeztetett: Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselőként kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, amelyben azt tudakolta, hogy van-e információja az ügyben és kért-e adatokat az amerikai hatóságoktól.

Az Együtt-PM társelnöke idézte Polt Péter válaszát, amely szerint az ügyben akkor lehet elrendelni a nyomozást, ha bűncselekmény gyanúját alátámasztó adatok jutnak az ügyészség hivatalos tudomására. A politikus szerint a legfőbb ügyész “alibizett”, mert nem jogsegélykérelem jellegű kérdést intézett az amerikai hatóságokhoz. Polt Péter nem az igazság kiderülését, hanem Orbán Viktor miniszterelnök hatalmi érdekeit szolgálja, mert hivatalból el kellett volna rendelnie a nyomozást – állítja.

Az ismeretlen tettes elleni feljelentés azt fogja tartalmazni, hogy az Egyesült Államok a saját belső törvényei alapján, “nyilván megalapozottan” arra a következtetésre jutott, hogy néhány magyar állami felsővezetőt nem enged beutazni, az pedig megalapozza a gyanút. Ezt követően vesztegetés feljelentésének elmulasztása miatt újabb feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen, ezt olyan hivatalos személy tudja megtenni, akinek tudomása van valamilyen korrupciós ügyről – emelte ki.

Szigetvári szerint a miniszterelnök egyik múlt heti, brüsszeli nyilatkozata alapján jó okkal feltételezik: a kormányfőnek akár konkrét személyekről is tudomása van . Ez alapján viszont az államigazgatás több tagja is tudja, hogy kiket gyanúsítottak meg a korrupciós ügyben, de mégsem tettek feljelentést – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik