Belföld

Orbán Brüsszelben küzd a rezsidémon ellen

EU-tagállamok vezetőivel tárgyal a magyar miniszterelnök Brüsszelben. A kitiltási botrányról is megszólalt, az orosz atomerőmű-bővítést is kiállt.

A pénteki csúcstalálkozó fő témája az Európai Unió klímavédelmi és energiastratégiája, melyről Orbán elmondta: az ország számára fontos szempont, hogy ne rójon nehéz terhet a magyar költségvetésre. Ezt sikerül is teljesíteni – közölte.

A tanácskozás után arról is beszélt a kormányfő, hogy kiemelten fontos volt, hogy ne szülessen olyan döntés, ami lehetetlenné teszi az energiaárak csökkentését, a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását.

A magyar célok közt az is szerepelt, hogy minden ország saját maga dönthesse el, miként éri el az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklését, melyet a következő évtizedben az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal kell majd csökkenteni. Nemzeti hatáskörben marad az is, hogy a tagországok milyen forrásokból fedezik energiaszükségletüket, így az atomenergia tovább fejleszthető – közölte Orbán.

Azzal kapcsolatban, hogy kormányzati tisztségviselőket tilthattak ki az Amerikai Egyesült Államokból, Orbán elmondta: az USA döntése, hogy kiket engednek be az országba, azt Magyarország csak tudomásul veheti. Szerinte egy vádról van szó, melyhez a bizonyítékok az amerikaiaknál vannak. Ha ezeket átadják, a magyar hatóságok azonnal lépni is fognak – fejtette ki.

„Mivel Magyarország jogállam, bizonyíték nélkül nem lehet eljárást indítani” – idézte az MTI a miniszterelnököt, aki hozzátette, hogy Magyarországon zéró tolerancia van, ha korrupció gyanúja merül fel és bizonyítékok is vannak, a hatóságoknak kötelességük lépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik