Belföld

Sokkal több pénzt kapnak a katonák

Négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák illetményét jövő júliustól - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta: a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók után a tűzoltóknál, a rendőröknél, a katonáknál és a tervek szerint 2016-tól a köztisztviselőknél is bevezetik az illetményfejlesztéssel egybekötött életpályamodellt.

A katonai életpályamodellről Hende Csaba elmondta: jövő július elsejétől a Magyar Honvédség teljes állományának átlagosan 30 százalékkal növelik az illetményét, majd 2019 január elsejéig bezáróan évente további 5-5 százalékkal emelik azt.

Emellett jelentősen átalakul a pótlékok rendszere is, bevezetés előtt áll a Magyar Honvédség új lakhatási támogatási rendszere, továbbá 2016-tól a közszolgálati életpályamodell részeként egy közszolgálati biztosítás bevezetését is tervezik – tette hozzá Hende Csaba.

A katonák anyagi megbecsülésének része a jövő év közepétől kezdődő illetményfejlesztés. Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta, hogy mivel a honvédség létszámhiánnyal küzd, az illetményemelésre szánt előirányzat sem egy adott létszámhoz van igazítva, az egy felülről nyitott keret, vagyis jövőbeli létszámbeli erősödéssel is számolnak.

Hende Csaba kérdésre válaszolva leszögezte: az internetadóból származó bevételnek semmi köze az életpályamodell finanszírozásához. Azt mondta: az illetményfejlesztéshez szükséges mintegy 11 milliárd forintos forrást a jövő évi költségvetésben pótelőirányzatként fogják megkapni az év közepétől.

Arra a kérdésre, hogy az illetményemelés mely állománykategóriákat, milyen mértékben érint majd, a honvédelmi miniszter csak annyit árult el, hogy a számára “preferált állománycsoport”, amelyet az átlagosan jobban szeretne megerősíteni az az altiszti kar. Hende Csaba a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy 2016-ról, 2015-re előrehozzák a honvédelmi kiadások növelését. Kérdésre válaszolva elmondta: ebből a keretből a honvédség technikai fejlesztésére is lesz majd pénz.

Vasárnap arról cikkezett a hvg.hu, hogy Orbán Viktor 30 százalékkal megemelné a rendvédelmi dolgozók és a katonák bérét. Ehhez a tervhez “találta ki” a nagy tiltakozást kiváltó internetadót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik