Belföld

Nem a katonáknak kell a netadó

Hende Csaba cáfolta a korábbi sajtóhíreket, miszerint a netadóból emelnék a katonák béremelését. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy miből másból.

Négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák illetményét jövő júliustól. Emellett a pótlékok rendszere is jelentősen átalakul, valamint két új lakhatási támogatási formát is bevezetnek – írta az MTI.

Hende Csaba az életpályamodellel kapcsolatban elmondta: jövő július elsejétől a Magyar Honvédség teljes állományát érintően átlagosan 30 százalékos illetményfejlesztést vezetnek be. Majd 2019. január elsejéig bezáróan évente további 5-5 százalékkal emelik a katonák illetményét.

A honvédelmi miniszter leszögezte: az internetadóból származó bevételnek semmi köze az életpályamodell finanszírozásához. Azt mondta: az illetményfejlesztéshez szükséges mintegy 11 milliárd forintos forrást a jövő évi költségvetésben pótelőirányzatként fogják megkapni az év közepétől. 

Mégis lehet köze a netadóhoz

Az Orbán-kormány egy 2013. júliusi kormányülésen döntött egy háromlépcsős, a közszolgálatban dolgozókat érintő béremelésről, melyet a gazdaság állapotától tett függővé. Ez tavaly elmaradt, csakúgy, mint a főleg pályakezdő rendőrök fizetésemelését célzó 2011-es ígéret is, ami önmagában 9 milliárdba kerül egy évben.

A hvg.hu elsőként írta meg, hogy a kabinet éppen akkora béremelésnek csinált helyet az állam kiadásai között, mint amekkora a netadó tervezett jövő évi bevétele, azaz 20 milliárd forint.

A lap szerint újdonság, hogy a kormány a 2015-ös költségvetésbe betervezte a rendvédelmi szervek (rendőrség, katonaság, katasztrófavédelem) régóta tervezett, de elmaradt, 25-30 százalékos béremelését. Később miniszterelnökségi forrásokra hivatkozva azt írták: a kormányfő 30 százalékos béremelést szeretne, és pontosan ennek fedezetéül találta ki  ő maga az internetadót. 

Vagyis a költségvetésben eredetileg nem volt tér a rendvédelmisek béremelésére. Viszont az a politikai döntés született, hogy béremelés kell, és ennek fedezetet kell találni a 2015-ös büdzsében. Így jött a képbe Orbán saját ötlete, az internetadó kivetése. A Hende által emlegetett pótelőirányzatnak is az a költségvetési jelentése, hogy az eredetileg jóváhagyott összeget megemelem, a célokat nem változtatom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik