Belföld

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ítélőtábla a K&H perében

Ez is devizahiteles per, amelyet az Alkotmánybíróság határozatáig felfüggesztenek. A bíró szerint az első devizahiteles törvény sérti a jogállamiság elvét.

A Fővárosi Ítélőtábla azért fordul az Alkotmánybírósághoz, mert a bíró szerint az első devizahiteles törvény több paragrafusa alaptörvénybe ütközik, sérti például a jogállamiság elvét, a tisztességes eljáráshoz való alkotmányos alapjogot, valamint veszélyezteti a jogbiztonság elvét. Az ítélőtábla indoklása szerint a jogalkotó az eljárási határidők szabályozásával kizárta a bizonyítási eszközök lehetőségét az eljárásból, leszűkítette a bíróság mérlegelési lehetőségeit.

 Az eljárásjogi feltételek biztosításának elmulasztása miatt a jogalkotás olyan közvetlen befolyást gyakorolt a magánjogi jogviszony elbírálására, ami összeegyeztethetetlen a bírói függetlenség alkotmányos elvével. A félnek a polgári perben biztosított rendelkezési jogának korlátozása sérti a tisztességes eljáráshoz való alkotmányos alapjogot is – közölte a bíró.

 Súlyosan sérti a jogállamiságból fakadó jogbiztonság alkotmányos elvét, hogy a törvényi szabályozás hiányossága miatt kétséges a bíróság érdemi döntésének személyi és tárgyi hatálya – szerepel az indoklásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik