Gazdaság

Újabb devizahiteles perben halasztották el az ítéletet

A Fővárosi Ítélőtábla október 29-ére halasztotta a másodfokú ítélet kihirdetését aErste Lakáslízing Zrt. magyar állam ellen indított devizahiteles perében.

A Fővárosi Törvényszék szeptember 16-án kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította a felperes Erste Lakáslízing Zrt. keresetét a magyar állam ellen indított perében. A társaság keresetében annak megállapítását kérte, hogy az általa 2004. május 1. és 2014. július 19. között alkalmazott üzletszabályzatok, általános szerződési feltételek egyoldalú szerződésmódosítást biztosító kikötései tisztességesek és érvényesek voltak.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a szerződéses kikötések nem feleltek meg az átláthatóság elvének, a ténylegesség és arányosság elvének, a tételesség elvének és a szimmetria elvének sem, így nem feleltek meg a tisztességesség kritériumainak.

A pénzügyi vállalkozás annak a törvényi vélelemnek a megdöntését kísérli meg az állam ellen indított másodfokú perben, amely szerint tisztességtelenek és érvénytelenek a lízingtársaság általános szerződési feltételeiben a devizahiteles szerződések egyoldalú módosítását – kamat-, díj- és költségemelést – lehetővé tevő kikötések.

A mostani már a sokadik olyan devizahiteles per, amelyben elhúzódik az ítélethirdetés. Korábban például az UniCredit Ingatlanlízing, az MKB Euroleasing és a Fókusz Takarékszövetkezet perében halasztották az ítélethirdetést október második felére

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik