Belföld

Internetadó: “Soha ennyien nem jelentkeztek tüntetésre”

A vasárnapi tiltakozás szervezője szerint, ha mindenki ott lesz, aki Facebookon jelezte, megakadályozható a nagy felháborodást kiváltó adó. Közben egy szocialista politikus a közösségi oldal brüsszeli központjához fordult az esemény letiltása miatt.

A Facebookon már majdnem 200 ezren tiltakoznak az internetadó ellen, ennyi támogatója van a vasárnapi tiltakozást szervező csoportnak.

A budapesti tüntetés szervezője, Gulyás Balázs videóüzenetben tette közzé: 34 ezren jelezték már, hogy ott lesznek a tiltakozáson. Szerinte magyar tüntetésre ennyien még soha nem jelentkeztek.

A Facebookon meghirdetett esemény szerdán eltűnt. A „Százezren az internetadó ellen” oldalon ezt úgy kommentálták: „úgy tűnik, az internetadóért rajongó fideszes trollok” jelentgetése miatt vált láthatatlanná az esemény, de a szervezők adtak egy másik linket.

A letiltás miatt a Facebook brüsszeli, európai központjának vezetőjéhez fordult Ujhelyi István az európai parlament szocialista képviselője – adta hírül a Klubrádió. 

Ujhelyi István szerint az internetadó elleni tüntetés oldalát nyilvánvalóan a hatalom, tehát a magyar kormányzat emberei jelentették fel, vagyis a Facebook védelmi mechanizmusát arra használták, hogy megakadályozzanak egy fontos polgári kezdeményezést.  A képviselő kérte a Facebook brüsszeli központját, próbáljon megoldást találni arra, hogy a káros tartalmak elleni védekezést ne lehessen az eredetitől eltérő célra felhasználni.

Olvasói sztorik