Gazdaság

Kínos az internetadó Vargára nézve

Az iparág képviselői a miniszterrel egyeztettek. Bántóan amatőr az előterjesztés, ráadásul a gazdaságot is taccsra vághatja - derült ki a Népszabadságból.

Az adó mértékét elszámolták egy nullával, nem mérték fel, hogy állami cégeknek is gondot okoz, de azt sem, hogy 20-25 milliárd forint bevétel miatt a növekedést kockáztatják. Varga Mihály falnak ment – ezt mondták az iparág képviselői, miután a nemzetgazdasági miniszterrel tárgyaltak az internetadóról.

A nemzetközi cégek most elgondolkodhatnak, mit is ér a kormánnyal kötött stratégiai megállapodásuk. Míg Orbán Viktor a nyilvánosság előtt írta alá a szerződéseket, a kormány ezeket most egy laza mozdulattal rúgta fel, megint csorbát ejtve a miniszterelnök szavahihetőségén. A kormány mindössze pár hete 130 milliárd forintot szedett be mobilinternetes frekvenciákért, most meg bejelenti, hogy megadóztatja ezt a szolgáltatást.

Van olyan szakember, aki szerint a törvényjavaslat egyenesen kínos a miniszterre nézve. Egyesek szerint elnézték a számokat, ráadásul a miniszter számára csak az egyeztetésen derült ki, hogy az adó egynegyedét állami cégek fizetik majd, mint az Antenna Hungária és az MVM. A szolgáltatók arra is kitértek, hogy az internetforgalomnak csak töredékét jelentik a hanghívások, ezért ha ezeket akarták volna bevonni az adófizetés körébe, arra ez nem megoldás. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei maguktól nem tudták és senkitől nem kérdeztek utána – mondták a szolgáltatók képviselői.

Havi 2500 forintos előfizetési díj mellett az ügyfeleink átlagos forgalma száz gigabyte, erre a díjra tizenötezer forint adót kellene fizetni – mondta az egyeztetésen a Digi képviselője.

Az adó a GDP 10-12 százalékát adó hazai infokommunikációs szektor létét veszélyezteti, noha ez az egyetlen, mely a válság alatt is növekedni tudott. Rövid úton vennék a kalapjukat olyan sikeres, magukat magyarként bemutató technológiai cégek, mint a Prezi vagy a LogMeIn, hogy a többi vállalatról ne is beszéljünk – hívta fel a figyelmet a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik