Belföld

Orbán nem érti, miért nem nevezi meg Amerika a kitiltottakat

Megszólalt a miniszterelnök kitiltás-ügyben, az amerikai nagykövetség ügyvivője pedig azt mondta: Amerika szívesen együttműködik Magyarországgal a korrupció ellen, a beutazási tilalommal kapcsolatban viszont nem várnak semmilyen lépést a magyar kormánytól.

Az Index Eurológus rovata a brüsszeli csúcs után kérdezte Orbán Viktort arról, hogy az Egyesült Államok kormányközeli személyek beutazását tiltotta meg korrupció gyanúja miatt. A kormányfő azt mondta: nincs szó arról, hogy a magyar titkosszolgálatok ne tudnák kideríteni, kiket tiltottak ki, szerinte viszont ha valaki állít valamit, akkor meg kell neveznie az érintetteket. Azt mondta, minden nagyon egyszerűen megoldódna, ha az amerikaiak közölnék, hogy kikről van szó és mivel vádolják őket, nem érti, hogy ez miért nem történik meg.

Arra a felvetésre, hogy az érintettek megnevezését tiltják az amerikai törvények, Orbán azt mondta, Magyarországnak is vannak törvényei, ha valaki állít valamit, muszáj bizonyítékokat tennie. Elmondta, hogy nem tudhatjuk, mi áll a kitiltás hátterében, ezért az sem dönthető el, hogy közügy vagy magánügy, ami történik. Azt viszont biztonsággal állította, hogy magánszemélyek ás állami alkalmazásban állók a kitiltottak.

Orbán a pénteki brüsszeli EU-csúcs után sajtótájékoztatót is tartott, ahol azt mondta: Magyarországon zéró tolerancia van a korrupcióval szemben.

Pénteken délután sajtótájékoztatót tartott a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, André Goodfriend is. Azt mondta, hogy Magyarországnak el kellene mozdulnia onnan, hogy azt találgatják, kiket érint a beutazási tilalom és azon kellene dolgozni, hogy a két ország szövetségesként működjön együtt a korrupció elleni harcban.

Goodfriend kiemelte: a kitiltások tényéről elsőként a magyar kormányt értesítették.

Az ügyvivő azt is hangsúlyozta, hogy a beutazási tilalmat nem a magyar kormány intézkedései, hanem az érintettek tevékenysége miatt rendelték el, ezért a magyar kormánytól semmilyen lépést nem várnak az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik