Belföld

Ítéletidőre figyelmeztet a katasztrófavédelem is

Éjszaka viharos széllel hidegfront érkezik, a széllökések faágakat téphetnek le, fákat dönthetnek ki. Lehetőleg ne tartózkodjunk szabadtéren vihar idején.

Éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehűléssel, viharos széllel, jelentős csapadékkal. Mint korábban megírtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra különböző szintű – első-, másod-, illetve harmadfokú – figyelmeztetéseket adott ki.

A front előtt, az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhőszakadás, viharos (70-80 kilométer/órás) szél, esetleg jégeső kíséretében. A front átvonulásával elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökések is lehetnek, tájékoztat az MTI.

Szerdán napközben is lehetnek viharos széllökések, de ekkor 90 kilométer/óra fölötti lökés már nem valószínű. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklődni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 milliméter csapadékra is hullhat.

A katasztrófavédelem figyelmeztet

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Az ilyen erejű széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, közlekedési akadályokat is képezhet, de az ilyen méretékű szél akár az épületek tetőszerkezetét is megbonthatja, megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket.

Épp ezért: akit a vihar szabad téren ér, keressen fedezéket, menjen aluljáróba. A vihar idején közlekedők kerüljék el a fákat és az épületekről lelógó tárgyakat. Aki sérült, leszakadt elektromos vezetéket észlel, haladéktalanul értesítse a szakembereket. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, ezért mindenkitől azt kérik, hogy figyeljen a háziállatokra – kéri a Katasztrófavédelem.

Óvintézkedések vihar idején

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy a vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat és lehetőleg ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat – kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket -, amelyeket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe. A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e meg a lakóház vagy bármelyik közművezeték. Aki a közműhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.
A viharos időjárással kapcsolatos figyelmeztetések riasztások mindenki számára elérhetők, ha letöltik a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazását okostelefonra vagy táblagépre. Az alkalmazás letölthető itt.

A Főkert Zrt. is óvatosságra int: fokozott figyelemmel közlekedjünk a fák közelében, alájuk pedig az esetleges károk elkerülése érdekében inkább ne parkoljunk.

A nemzeti ünnepen szabadtéri programot választók időben tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az érvényben lévő riasztásokról a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.met.hu oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik