Belföld

Piros figyelmeztetést adtak ki szerdára

Vihar(430x286).jpg (Vihar)
Vihar(430x286).jpg (Vihar)

A 110 kilométeres széllökés is jöhet szerdán hat megyében.

Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyében a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztető előrejelzés szerint éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehűléssel, viharos széllel, jelentős csapadékkal. A front előtt az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhőszakadás, viharos szél, esetleg jégeső kíséretében.


Forrás: met.hu 

A front átvonulását heves szélrohamvonal kíséri, elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 km/h-t meghaladó széllökésekkel. Szerdán napközben az északnyugati szelet továbbra is viharos (60-80 km/h) széllökések kísérik, de 90 km/h fölötti lökés már nem valószínű. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklődni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 mm csapadékra van kilátás.

Reggel a meteorológiai szolgálat még csak másodfokú, narancs figyelmeztetést adott ki az ország kétharmadára. Mindemellett az ünnep alatt, csütörtökön és pénteken folytatódik a csapadékos, hideg, szeles idő. Kis javulás szombattól várható.

A legmagasabb piros figyelmeztetést akkor adja ki az OMSZ, ha veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek várhatóak, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. A hatóság kéri, hogy érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. Tartózkodjunk biztonságos helyen. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik