Belföld

Ezren laknak a 40 fős soroksári panzióban

Többségük román állampolgár, így akár szavazhatnának is a most vasárnapi önkormányzati választásokon.

Nagyjából ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba – írta csütörtöki számában a Népszabadság. A lap szerint az érintettek többsége román állampolgár, akiket bár meglehet, hogy nem ez vezérelt, uniós állampolgárként szerepelnek a XXIII. kerületi választói névjegyzékben és szavazhatnak az önkormányzati választáson.

A Népszabadságnak Laza Margit jegyző azt mondta: egyeztettek járási hivatallal, és arra jutottak, nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címen hányan létesíthetnek lakóhelyet. A lakcímek fiktívvé nyilvánításának lehetőségéről utóbb tájékoztatták a szállásadót, de álláspontjuk szerint erre “egyedi, azaz több száz eljárásban kerülhet sor, amely eljárások hivatalból nem indíthatók meg”.

Észre kellett volna venniük

A lap szerint a jegyző a helyi választási bizottság egy korábbi ülésén azt mondta: a hivatal nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a panzióban egy logisztikai cég munkatársai létesítettek lakóhelyet, nagy részük “valószínűleg már nem is dolgozik ott, sőt, talán már az országban sincsenek, de a címük még mindig él”.

A Népszabadság rögzítette: aki olyan állandó lakóhelyre jelentkezik be, ahol ténylegese nem él, közokirat-hamisítást követ el. A bejelentkező az elkövető, a tulajdonos bűnsegéd. A lapnak nyilatkozó, pontosan meg nem nevezett jogászok szerint ezer új bejelentkezőnek szemet kellett volna szúrnia a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban. A lap kérdésére a hivatal tudatta: a Népszabadság levelében foglaltak miatt vizsgálatot indítottak.

 

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik