Belföld

Megszólalt az ELTE dékánja a gólyatábori erőszakról

Király Miklós a VS-nek adott interjút arról, miért tiltották be a gólyatáborokat, megtalálták-e az elkövetőt, lesz-e felelősségre vonás és arról, lemond-e az ügy miatt.

Az ELTE jogi karának dékánja elmondta: azonnal vizsgálatot rendelt el, miután az Index megírta a 2013-as gólyatáborban történt nemi erőszak történetét, beszélt a szervezőkkel, akik azonosították a feltételezett elkövetőt. Elmondása szerint tudni lehet, ki volt a tettes, aki ellen fegyelmi eljárást már nem biztos, hogy lehet indítani, mert az ügy fegyelmi szempontjából már elévülhetett, de a rendőrség még lehet, hogy nyomozást indít, mert büntetőjogilag még nem évült el.

Király elmondta, hogy beszéltek – egészen pontosan egy kolléganője beszélt – az áldozattal, aki bár nem akart rendőrségi ügyet az esetből, tudomásul vette, hogy az egyetemnek „nem nagyon van más lehetősége”, mint feljelentést tenni. Közben „öt szervező ellen indult fegyelmi, akik tudtak a cselekményről, és nem tájékoztatták a kari vezetést” – mondta el a dékán a vs.hu-nak. Ugyanakkor hozzátette: „Büntetőjogilag nem lehet őket felelősségre vonni szerintem. Álláspontom szerint fegyelmi vétséget követtek el.”

Arra a kérdésre, hogy az eset miatt tervezi-e lemondását, közölte, hogy lemondása „nem vinné előrébb az ügyeket”, és a kari vezetés a teljes körű és gyors feltárásban érdekelt. Elmondása szerint „a gólyatáborban történtekért azok felelősek, akik szervezték, és akik az ügyet megpróbálták eltussolni”, és emlékeztetett arra, hogy a HÖK „egy autonóm testület, saját költségvetésből, saját maguk szervezték ezeket a programokat, amelyre a kari vezetésnek nem volt befolyása”.

A dékán a gólyatáborok betiltását azzal magyarázta, hogy “a meghallgatásokon nyilvánvaló lett számomra, hogy ott olyan programok folynak, amelyek hozzájárulhattak a cselekmény elkövetéséhez. Valóban volt olyan állomás, ahol a résztvevők több körben is kvázi kötelező jelleggel ittak.” Király hozzátette: „Szükség van a frissen érkezett hallgatók orientálására, az egyetemi közösségbe való beilleszkedésük elősegítésére, de nem feltétlenül ebben a formában.” Egyben utalt arra, lehetséges, hogy újra lesznek gólyatáborok, de biztosan más formában.

Az obszcén jogászindulót „trágárnak” és „vállalhatatlannak” nevezte, közölve, hogy az „abszolút nem fér össze az egyetem és az ország legrégebbi jogi karának szellemével”. A dal miatt „a fegyelmi bizottság ezen a héten ül össze, azt nem tudom, hogy rögtön döntenek-e vagy szükség lesz újabb tárgyalásra” – mondta Király, aki közölte: „Heteken belül lezárjuk az ügyet.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik