Belföld

Dübörög az Ebola-para

ebola (ebola, németország, )
ebola (ebola, németország, )

A magyarok az átlagosnál kevésbé tartanak az Ebolától, de még így is csaknem kétharmad tart a felbukkanásától.

Kapcsolódó cikkek

Az Ipsos szerint világszerte az emberek 77 százaléka tart attól, hogy lakóhelyét elérheti a járvány. 57 százalék bízik a hatóságok megelőző intézkedéseiben. A magyarok az átlagosnál kevésbé tartanak az Ebolától, de még így is 63 százalék tart a felbukkanásától. A nemzetközi átlagnál jobban bízunk az egészségügyi szakemberekben: a magyarok kétharmada  szerint a hatóságok kellő erőfeszítéseket tesznek a járvány ellen. Ezek a legfőbb megállapításai az augusztus végén készült, 24 országot felölelő felmérésnek, amelyet az Ipsos végzett online módszerrel, 18 ezer ember megkérdezésével.

Az Ebola-vírus terjedésével kapcsolatos félelmek mindegyik földrészen jelen vannak. Leginkább az indiaiak aggódnak (92%). Argentínában és Franciaországban 90-90 százalék fél a fertőzéstől. „Az aggodalmak rangsorának élvonalában még a mexikóiakat, dél-koreaiakat és a dél-afrikaiakat találhatjuk – 87-89 százalékos arányokkal.”

A franciák kivételek, hiszen összességében az európaiak tartanak legkevésbé a járványtól, a svédek veszélyérzete a legkisebb (52%). Őket a követik a magyarok (63%), a britek, németek 65-65 százalékkal, s világviszonylatban relatíve mérsékelt félelemérzés tölti el a lengyeleket is (66%).

Az állami egészségügyben főleg a szaúd-arábiai, az orosz és a kínai polgárok bíznak (71-73%). Őket az Ebola-járványtól leginkább félő indiaiak követik (70%). Rajtuk kívül a németek és a magyarok bizalmi szintje is magas (68, 66%). Egészségügyi szervezeteik hatékonyságában legkevésbé a dél-koreaiak, az olaszok és a törökök bíznak – 34-34 illetve 42 százalékuk tart attól, hogy országhatáraiknál nem áll meg az Ebola-járvány – írja az Ipsos.  

Fotó: Europress/AFP/John Moore

Ajánlott videó

Olvasói sztorik