Gazdaság

Ebola miatt drágulhat a csoki

csoki(210x140).jpg (csoki)
csoki(210x140).jpg (csoki)

A kakaóbab nagy részét termelő Elefántcsontpart a járványtól sújtott országokkal határos. Duplájára is nőhet a csoki ára, ha átterjed a fertőzés.

Már az elmúlt két hétben is tíz százalékkal emelkedett a kakaóbab ára, mivel pánikolnak a befektetők – írja a Napi.hu. Ha ugyanis az Ebola-vírus Elefántcsontparton is fertőz, a hatóságok a betakarítási szezon kellős közepén lesznek kénytelenek korlátozni a termelők és munkások mozgását. Az amerikai járványügyi intézet szerint januárig 1,4 millió ember fertőződhet a halálos vírussal. Az országhatárok Afrikában gyakorlatilag ellenőrizhetetlenek és lezárhatatlanok, sok fertőzött orvosi kezelésre is szomszédos országokba utazik, ha helyben nem tudják ellátni őket.

A piacot ismerő szakemberek szerint a kakaó háborúk és puccsok idején is kijutott Nyugat-Afrikából, ezért most sem lesz gond. A terménykereskedők csak néhány elővigyázatossági intézkedést tettek, a világ legnagyobb kakaóbab-feldolgozója, a Barry Callebaut viszont elhalasztott egy elefántcsontparti vezetői konferenciát. Az árupiaci szakértők szerint feszült a helyzet, minden új információ azonnali hatással van a kereskedésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik