Belföld

“Undort keltő” békéscsabai kókuszreszeléket vontak ki a forgalomból

A békéscsabai Trafik Jam Kft. által előállított és az ugyancsak békéscsabai Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott "Kókuszreszelék 100 g" elnevezésű termékről van szó.

Szappanos ízű és vegyszeres szagú, jelölésében sem megfelelő kókuszreszelék azonnali visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság. A 2014. november 25-i minőség-megőrzési idejű terméken egy allergén anyag feltüntetését is elmulasztották – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A közlemény szerint a vizsgálatot közérdekű bejelentés alapján indította a hatóság. Az eljárás során megállapították, hogy a békéscsabai Trafik Jam Kft. által előállított és az ugyancsak békéscsabai Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott “Kókuszreszelék 100 g” elnevezésű termék íze kókuszreszelékre nem jellemző, undort keltő, szappanos. A szaga is kellemetlen, vegyszeres, szappanos, aldehidre emlékeztető.

A laboratóriumi vizsgálat azt is megállapította, hogy a kókuszreszelék kilogrammonként 37,4 milligramm kén-dioxidot tartalmaz. Ez ugyan a kilónkénti 50 milligramm határérték alatt van, de ennél a mennyiségnél allergénként már fel kellett volna tüntetni a csomagoláson – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A legtöbb fogyasztó számára a kén-dioxid veszélytelen, mivel a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik gyors lebontásáról. Akiknek azonban a szervezetében kevés van ebből az enzimből, annál a kén-dioxid tartalmú élelmiszer fogyasztását követően émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás tünetei jelentkezhetnek. Szélsőséges esetben a kénvegyületek asztmás rohamot okozhatnak, allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is kiválthatnak.

Az érzékszervileg nem megfelelő termék forgalomba hozatalával, illetve az allergén anyag feltüntetésének elmaradásával az előállító jogsértést követett el.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az előállítót élelmiszerbiztonsági- és minőségi hiba miatt várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd, annak megállapítása folyamatban van.

A visszahívott terméket a fogyasztók a szokásos eljárás szerint a vásárlás helyére vihetik vissza – közölte a Nébih.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik