Belföld

Fideszes támogatás a lépfenés etetéshez?

Az MSZP felszólította a Fideszt, ne védje tovább a vállalkozót, aki lépfenével fertőzött húst etetett gyerekekkel.

A tiszafüredi vállalkozó ügyvédje korábban elismerte, hogy védence ellenőrizetlen eredetű húsból készült marhagulyást adott iskolásoknak. A húsról kiderült, lépfenével fertőzött állatból származott – emlékeztetett a szocialisták elnökhelyettese. Gőgös Zoltán szerint az önkormányzat szerződést bontana a vállalkozóval, visszakövetelné a közétkeztetésért járó térítési díjat, de a Fidesz-frakció nem támogatja a határozati javaslatot, a gyerekek egészségét veszélyeztető vállalkozó mellé állt.

Előzőleg a Népszabadság azt írta, hogy Tiszafüred nem tud szerződést bontani a fertőzés ügyében hibásnak talált céggel, amelyet hiába találtak vétkesnek a hatóságok. A lapnak Pintér Erika polgármester ezt azzal magyarázza, hogy a szerződésben, amit egy közbeszerzési eljárás végén, tavaly kötöttek a céggel, nem szabályozták, mi a teendő hasonló esetben. „Meg sem fordult a fejükben, hogy lépfenés hús kerülhet a közétkeztetésbe.”

A polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülésen javasolta, hogy a szerződés nem teljesítése miatt büntessék kötbérrel a vállalkozót, s arra a két napra, amikor lépfenés ebédet adtak, ne fizessék ki neki a járandóságát. A testület viszont azt kérte, előbb szerezzék be a hatóságoktól az ügyben hozott határozatokat, egyúttal bízzanak meg egy ügyvédet, hogy a szerződéseket áttekintse, s megmondja, milyen lépésekhez van joga az önkormányzatnak ebben az ügyben.

 A Füredi Hableány Bt. úgy vásárolt 100 kilónyi marhahúst, hogy bemondásra elfogadta az eladó City-Farm tulajdonosának állítását: a húst megvizsgálta az állatorvos. Ebből – az illegális vágásból származó, és lépfenével fertőzött – húsból került a közétkeztetésbe is. Az érintett hatóságok mindkét cégre bírságot szabtak ki, amely ellen a cégek fellebbeztek. A Füredi Hableány Bt. most is több száz iskolás mindennapi ebédjét biztosítja. A város havonta 4-4,5 millió forintot fizet a cégnek a diákétkeztetésért, ez öt évre vetítve – amíg a szerződés szól – nagyjából háromszázmillió forint.

Gőgös Zoltán feltette a kérdést, nem az áll-e helyi Fidesz-döntés hátterében, hogy “a lépfenés hússal gyerekeket etető férfi és a beteg állatokat levágó, és a húst értékesítő vállalkozó állítólag jelentős összegekkel támogatta Fazekas Sándor tavaszi kampányát”? Az MSZP politikusa az eset kipattanása után jelezte, a tiszafüredi történet csak a jéghegy csúcsa, mert szakértelemmel nem rendelkező vállalkozók kaptak földet az elmúlt időben és vágtak bele az állattartásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik