Belföld

Szijjártó letette a miniszteri esküt

Bár szerda van, az új külgazdasági és külügyminisztert keddi hatállyal nevezték ki.

Esküt tett szerdán az Országgyűlésben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az esküokmány aláírása után Orbán Viktor kormányfő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a frakciók képviselői gratuláltak az új miniszternek.

Áder János köztársasági elnök – mint az az államfői átirat parlamenti ismertetésében is elhangzott – szeptember 23-ai, keddi hatállyal nevezte ki tárcavezetővé Szijjártó Pétert.

 Fotó: Berecz Valter

Az Országgyűlés négy szakbizottsága, a külügyi, az európai ügyi, a gazdasági, valamint a nemzeti összetartozás bizottsága szombaton hallgatta meg Szijjártó Pétert, és támogatta miniszteri kinevezését. A politikus a meghallgatáson azt mondta, hogy a magyar külpolitikát meg kell újítani az új világrend követelményeinek megfelelően, így a külpolitika feladatának a magyar gazdasági érdekek érvényesítésének kell lennie.

Szijjártó Péter – aki eddig a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt – az uniós biztosnak jelölt Navracsics Tibort váltja a miniszteri poszton.

Az Országgyűlés szerdai plenáris ülésének elején Jakab István levezető elnök közölte azt is: Navracsics Tibor arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy új megbízatására figyelemmel képviselői tiszteletdíját a továbbiakban nem kívánja felvenni.

Az ülésnap eseményeit percről percre követheti, ha ide kattint. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik