Belföld

Szijjártó miniszter lehet

Őt javasolja Orbán Navracsics helyére.

Péntek reggel lemondott a Külgazdasági és Külügyminisztérium éléről Navracsics Tibor, akit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke oktatási, kulturális és állampolgársági ügyekért felelős biztosnak jelölt. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda bejelentése szerint Orbán Viktor miniszterelnök Szijjártó Pétert, a minisztérium parlamenti államtitkárát javasolja Navracsics helyére.

Az Országgyűlés honlapján közzétett meghívóból kiderül, hogy szombaton délelőtt tíz órától együttes ülésen hallgatja meg négy bizottság a jelöltet. Az európai ügyek bizottsága, a gazdasági bizottság, a külügyi bizottság, valamint a nemzeti összetartozás bizottsága folytatja le kinevezés előtti meghallgatást.

A kormányfő a nap folyamán levélben azt javasolta Áder Jánosnak, hogy a megbízatás megszűnésének napját szeptember 22-ében állapítsa meg, akárcsak Szijjártó Péter esetében, aki lemondott államtitkári megbízatásáról.

Az alaptörvény értelmében a minisztert a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A miniszter a kinevezésében megjelölt időpontban, ennek hiányában a kinevezésével hivatalba lép. A kormány tagja az Országgyűlés előtt esküt tesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik