Belföld

Orbán küldte Lázárt Navracsics ellen?

A kormányfőnek állítólag éppen úgy jó minden, ahogy van. Vagy mégsem – írja a hvg.hu.

Valódi összeesküvés-elméletet ismertet diplomáciai forrásokra hivatkozva a portál. A teória szerint Lázár János időzítve indított totális támadást a civilek ellen, éppen akkor, amikor a Juncker-bizottság posztjainak elosztása történt. Pontosan tudta, hogy a botrány nemzetközi lesz, és így elütheti a magyar jelöltet egy erős biztosi poszttól. Azzal ugyanis Navracsics Tibor túlságosan függetlenné vált volna a kormányfőtől, túl erőssé a Fideszen belül. A hvg.hu az abszurd forgatókönyvet csak azért vette komolyan, mert több egymástól független forrása is megerősítette.

Az összeesküvés-elmélet szerint talán az sem lehet véletlen, hogy Navracsics még így is megkaphatta volna az erősebb, a  költségvetésért, emberi erőforrásokért felelős posztot, de Orbán olyan sokáig nem reagált Juncker ajánlatára, hogy végül a poszt a bolgár jelölté lett. Az oktatási és állampolgársági ügyek a kormányfőnek még jól is jönnek, hiszen Orbán  kizárólag belpolitikai szempontok alapján mérlegel, e témák idehaza fontosak. Mindezt zárójelbe teszi ugyanakkor, hogy kormányzati szereplők arról beszéltek a hvg.hu-nak, hogy Andor László után szerettek volna egy kimondottan erős, befolyásos pozíciót.

Noha a sajtó Navracsics megizzasztásáról ír a meghallgatásán, Brüsszelben állítólag már régen megegyeztek a bal- és jobboldali vezetők, hogy nem kaszálják el egymás kínos jelöltjeit. Jávor Benedek EP-képviselő a blogján azt írta, mindkét fél tudja, hogy a másik azonnal visszavágna. Ha Navracsics Tibor mégis elbukna, akkor új posztot kellene találni neki idehaza (A hvg.hu szerint azonban a kormányfő a helyhatósági választások után nekivágna a nagy rendszerek reformjának, így könnyen találna megfelelő pozíciót egykori helyettesének is.) Ha Navracsics jelölését nem fogadja el az EP, akkor Járóka Lívia lehet az új magyar jelölt. Ő minden szempontból megfelel a politikai elvárásoknak: nő, roma, és kevés köze volt a Magyarországon zajló folyamatokhoz. Járóka Lívián kívül még Pálinkás József volt oktatási miniszter, MTA-elnök is szóba kerülhet, őt már korábban is emlegették lehetséges jelöltként – írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik