Belföld

Tűcsereprogram: HIV-járvány törhet ki

A liberálisok szerint 2006 óta először ütötte fel a fejét HIV-fertőzés a budapesti droghasználók körében – nem véletlenül.

„Lázár Jánosnak és Kocsis Máténak ahelyett, hogy ismét civil szervezeteket és jogvédőket vádolna, inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy a tűcsereprogram megszüntetése miatt ne törjön ki járvány Budapesten” – állítja a Magyar Liberális Párt. A szervezet szerint a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia ellehetetlenítése is közrejátszhatott abban, hogy 2006 óta először felütötte a fejét a HIV-fertőzés a budapesti droghasználók körében.

A Liberálisok külföldi példákkal igazolják tézisüket az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben: Romániában és Görögországban a tűcsereprogram beszüntetése után a HIV-fertőzés járványszerű méreteket öltött, Ukrajnában pedig a lakosság egy százaléka fertőződött meg a vírussal a program leállítását követően. „A Liberálisok elvárják Kocsis Mátétól, hogy a megszüntetett tűcsere program helyett azonnal álljon elő olyan drogstratégiával, amely egyrészt prevenciós célokat szolgál, másrészt kezeli a közegészségügyi kérdéskört a droghasználók körében és megvédi a lakosságot a járványoktól” – fogalmaz a MKP főpolgármester-jelöltje, Dr. Bodnár Zoltán által jegyzett közlemény.

Nem csak csere, szűrés

Nagy vihart kavart augusztusban a VII. kerületi Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia kiűzése. Ahogy korábban megírtuk: a kerület önkormányzata az utcai droghulladék begyűjtését kérte számon a szervezettől – egy olyan feladatot, amelyet a Kék Pont sohasem vállalt, szemben a droghulladék nem közterületi begyűjtésével, a rejtett droghasználók felkutatásával és a használ tűk cseréjével és a szűréssel, amelyek gátat szabtak a HIV-vírus terjedésének. Az el nem végzett feladatra hivatkozva az önkormányzat felbontotta az együttműködést, majd irreálisan megemelte a szervezet telephelyének bérleti díját, így munkájukat ellehetetlenítették. A Kék Pont kivonult a VIII. kerületből, tevékenységüket Ferencvárosban és Békásmegyeren folytatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik