Belföld

Harkályok lyuggatják szitává a kaposvári paneleket

Megkeserítik a városi harkályok a kaposvári panellakók életét. Van olyan épület, amelynek a panelprogramban felújított vadonatúj falfelületén már tucatnyi lyuk éktelekedik a madarak miatt - írja a sonline.hu.

A sérüléseket a házmesterek és alpinisták próbálják betömni, de nehéz felvenni a versenyt a szárnyasokkal; a műanyag szellőzőrácsot például ismét áttörik.

A helyzet komoly, hiszen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) már öt éve követi az eseményeket, sőt, a szigetelőknek harkályálló technológiát is kidolgoztak – olvasható a portálon.

A madarakkal szembeni fellépés gyakorlatilag utóvédharcot, kárenyhítést jelent. Az MME szerint harkályok elriasztását nem lehet megoldani ekkora felületeken.

A károk javarészt esztétikai problémát jelentenek, amelyek csökkentik az ingatlanok forgalmi értékét, de a hőszigetelés hatékonyságát is ronthatják, ráadásul a harkályok tevékenysége zajjal is jár. A javítások akár több millió forintba is kerülhetnek az egyesület szerint, a biztosítók pedig nem fizetnek harkálykárra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik