Pénzügy

Árvízkárok: nagyvonalúak a biztosítók

A korábbi évek gyakorlata szerint nem veszik szó szerint a szerződési feltételeket és szinte kivétel nélkül megtérítették a károkat, ez minden valószínűség szerint most is így lesz - közölte a biztositas.hu online alkusz cég kedden az MTI-vel.

Azok a biztosított lakástulajdonosok, akiket a mostani árvíz miatt kitelepítettek, a kártérítésen felül további juttatásban is részesülnek. Mint az Aegon Biztosító közölte az MTI-vel, a kitelepítésben érintett ügyfeleinek 50 ezer forintos gyorssegélyt utal ki. Ez az összeg nem kárelőleg, így az ügyfelek ezen felül megkapják a teljes kártérítést is. Az Allianz Hungária Biztosító szintén 50 ezer forintos költségtérítésben részesíti azokat az – árvíz miatti kitelepítésben érintett – ügyfeleit, akik a szerződéseik alapján erre jogosultak.

3 millióan élnek lakásbiztosítás nélkül

Mint a biztositas.hu közleménye utal rá, a felhőszakadás, az árvíz, illetve a belvíz okozta károk nem szerepelnek minden lakásbiztosításban. Így nagy katasztrófák esetén a biztosítók eltekintenek a kizárásoktól, azzal előnyben részesítik az ügyfeleiket.

Jelenleg Magyarországon a mintegy 4,3 milliós lakásállományból 3 millió biztosított. A nem biztosított lakásokban mintegy 3 milliónyian élnek. A biztosítás.hu szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy a nem biztosított lakóingatlanok az árvizeknek, belvizeknek leginkább kitett és a legszegényebb magyarországi területeken fekszenek. A tulajdonosaik általában az államtól várják ilyen esetekben a milliós káraik megtérítését.

Az ország csaknem negyede árterület

Magyarország – földrajzi fekvéséből adódóan – a legnagyobb árvíz és vízkár kitettséggel rendelkezik Európában. Az ország veszélyeztetettségét jól mutatja, hogy területének csaknem 23 százaléka folyóinak árterületén fekszik, amely több, mint Hollandia 19 százalékos hasonló mutatója. Az elmúlt években több program is készült a lakások teljes biztosítottságának az elérésére, de ezek idáig nem valósultak meg – fejeződik be az alkusz cég közleménye.

A Groupama Garancia Biztosítóhoz szeptember első két hetében az esőzéssel, a viharos időjárással összefüggően összesen mintegy 3150 kárbejelentés érkezett, közel 260 millió forint értékben – közölte a társaság. A kárbejelentések száma 40 százalékkal magasabb az ilyenkor szokásosnál, a cég a károk minél gyorsabb rendezése érdekében a szélsőséges időjárás által leginkább sújtott területekre csoportosítja át kárszakértőit, és a bejelentett károkat gyorsított ütemben fizeti ki.

A Szijártóházáról és Zalaszombatfáról kitelepített ügyfeleinek  kedden utalja azt a jellemzően 100 ezer forintos összeget, mely a kitelepítéssel kapcsolatban felmerülő költségeiket fedezi. Közölték: 2014 nyarán jóval több kárbejelentés érkezett az átlagosnál. Júliusban a kárbejelentések száma 9324 volt, ennek kárértéke 644 millió forint, míg augusztusban meghaladta a 10 ezret, ezek kárértéke 770 millió forint volt.

A Generali Biztosító azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk eddig nagyságrendileg 5000 bejelentés érkezett szeptember 11-e óta, az utóbbi napok heves esőzései miatt. A szélsőséges időjárás a Generali adatai szerint Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében okozta a legtöbb problémát, a leginkább érintett települések pedig Budapest, Szolnok és Szentes voltak. A viharok és áradások következtében kitelepített ügyfeleinek a Generali is azonnali, 50 ezer forintos gyorssegélyt biztosít, illetve a biztosító munkatársai folyamatosan dolgoznak a károk felmérésén – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik