Belföld

Naponta három orvos hagyja el Magyarországot

Az orvosok folytatódó elvándorlásáról, a pénzhiányos kórházakról és az egészségügyi dolgozók béremeléséről tárgyal öt érdekvédelmi szervezet a jövő héten a kormánnyal.

Az elvándorlással kapcsolatban Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta, naponta három orvos és két szakdolgozó hagyja el az országot – olvasható a Népszabadságban. Bár a külföldre távozókról nincs pontos adat, annyi elmondható, hogy a 25-29 évesek többsége még a szakvizsga megszerzése előtt elmegy az országból.

Úgy tűnik, a kormány hiába adott az előző ciklusban ösztöndíjat a rezidenseknek, mert a szakvizsgával vége a plusz száz vagy kétszázezer forintos állami támogatásnak, és az addig csaknem 300 ezer forintos jövedelem kezdő szakorvosi bérként alig több mint 160 ezer forintra olvad. Ha meg valaki elmegy, akkor a célországban az itthon megkereshető pénz tízszerese várja.

A Zombor Gábor egészségügyi államtitkárral folytatandó tárgyaláson az orvosszervezetek arra a kérdésre is választ szeretnének kapni, hogy fenntartják-e az országban működő 175 kórházat, az eddigi béremelésből származó összeg beépül-e a túlórákba és az ügyeleti díjakba, illetve több pénz kerül-e a forráshiányos egészségügybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik