Belföld

Éles hidegfront vonul át

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szerint az ország egyes részein újabb esőzésre kell számítani, ami tovább nehezíti az árvízi védekezést.

Csaknem 620 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, s ebből több mint 310 kilométeren a legmagasabb fokú a készültség – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint 311,8 kilométeren van érvényben harmadfokú készültség a Lajtán, a Dráván, a Murán, a Principális-csatornán és a Zalán. Emellett 41,6 kilométeren (a Rábán és a Marcalon) másod-, több mint 266 kilométeren (a Dunán, a Rábcán és a Sión) pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek.

A Balaton vízállása nem emelkedett, 134 centiméter. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztés mértékét tovább növelik.

Jön az eső!

A belvíz miatt jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen negyven szakaszon van elrendelt készültség. Ebből nyolc szakaszon harmadfokú, 16 szakaszon másodfokú, és szintén 16 szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, a legfrissebb adatok alapján 47 ezer 600 hektár (ebből 22 ezer 200 hektár vetés-szántó) van víz alatt. Legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes-Mezőtúr térségében alakultak ki. Az előrejelzések szerint a legérintettebb alföldi területeken a hétvégén 10 milliméternyi csapadék várható.

 
Fotó: MTI 

Az OMIT kitért arra is, hogy a vasárnaptól keddig tartó időszakban egy északnyugat felől érkező éles hidegfront átvonulásával kell számolni. Mint írták, már a front előtt is, de átvonulása során is több helyen várható eső. A csapadék mennyisége területi átlagban vasárnap a Duna felső szakaszán, illetve a Dráva felső vízgyűjtőjén haladhatja meg a 10 millimétert, majd kedden fokozatosan csökken a csapadék. Az ezt követő napokban számottevő csapadék nem várható.

Az OMIT Dráva menti védvonalra telepített töltő telepei három helyszínen (Drávaszabolcs, Kémes, Drávasztára) folyamatosan működnek. A vízügyi igazgatóságoknál további létszám-átcsoportosításokat rendeltek el.

A védekezés kezdete óta eddig 33 ezer 300 homokzsákot és 354 köbméter homokot használtak fel – olvasható az OMIT közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik