Belföld

Egyre kisebb az Emberi Jogi Kerekasztal

Ha így megy tovább, Répássy államtitkár magányos lesz.

A civilek vegzálása, megfélemlítése miatt kilépett az Emberi Jogi Kerekasztalból és az ahhoz kapcsolódó munkacsoportokból a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a European Roma Rights Centre (ERRC). Ez derül ki a Hír24-hez küldött levélből, amit a két szervezet az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának írt.

A NEKI és az ERRC elítéli, hogy a kormány a magyar civilszervezetek egy jelentős részét hónapok óta támadja, hatósági vizsgálatoknak veti alá, és nyílt rendőrségi megfélemlítéssel lép fel ellenük. A Répássy Róbertnek írt levél szerint így konstruktív, szakmai alapon nyugvó együttműködés nem valósulhat meg.

„Az alapvető emberi jogokat és demokratikus alapelveket tudatosan aláásó kormányzati intézkedések sorozata és a civil szervezeteket az elmúlt hónapokban érő, fokozódó támadás most már lehetetlenné és értelmetlenné teszi számunkra, hogy bármilyen emberi jogi konzultációban részt vegyünk a kormányzattal. A hatósági eljárások és a rendőri fellépés többek között olyan – társadalmilag felbecsülhetetlenül hasznos – civil szervezeti tevékenységeket lehetetlenítenek el, mint például a fiatalok demokrácia-élményének a javítása, a párkapcsolati erőszakot elszenvedett nők kezelésével kapcsolatos képzések tartása, romák közösségi érdekérvényesítésének javítása, vagy ifjúsági szervezetek bevonása a korrupció elleni küzdelembe”-  írta Muhi Erika (NEKI) és Átol Dorottya (ERRC). 

Korábban ugyanilyen érveléssel, ugyanilyen tartalmú levelet írt a Magyar Helsinki Bizottság, amely szintén szakított a kormánnyal. Répássy Róbert akkor azt válaszolta, hogy sajnálattal értesült a döntésről, a sérelmeket tudomásul veszi, „de mivel azok nem állnak szoros összefüggésben az Emberi Jogi Kerekasztal munkájával”, így orvosolni sem tudja. Az államtitkár tudatta, hogy ha bárkinek az emberi jogai sérülnének – felemelné a szavát a jogsértések ellen.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik