Belföld

Összeomlást hozhat Orbánnak a “királyi” szerep

Noha korábban az volt a tapasztalat, hogy a parlamenti választások győztese gyengébben szerepelt az önkormányzatin, most a kormánypártok vélhetően megtarthatják jelenlegi győztes pozícióikat, mert működik a jól kitalált „centrális erőtér” – mondta Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte dominanciaharc a három baloldali párt között várható. Korábban az MSZP volt a Fidesz ellenfele, de a szocialisták mára alig nagyobbak, mint a másik két baloldali párt. „Egy legény van a gáton, éspedig a Fidesz – középen, meglehetősen nagy támogatottsággal, a két oldalán van az ellenzék – tette hozzá a politikai elemző.

Orbán Viktor tudja, mi tetszik a választóknak

Tölgyessy a hagyományos „centrális erőtér” sikerét elsősorban azzal magyarázta, hogy Orbán Viktor érti az emberek vágyait. Ilyen a szabadságharc, és az is, hogy a tulajdon a külföldiektől a belföldiekhez kerüljön. Az újabb és újabb akciók: a rezsicsökkentés, a devizaadós-mentés. Ezek nagyon tetszenek a választók egy jelentős részének. Ez olyan kihívás, amelyre az ellenzéknek nincs válasza. A centrális erőtér erejét így felnagyítja az ellenzék tehetetlensége, alkalmatlansága, megosztottsága. Nincs ellenzéki vízió. A devizaadósok mentése ügyében – a politikai elemző szerint – túlzás, amit a bankokkal csinálnak, érdemben az ellenzék mégsem tud reagálni.

Szerinte a Jobbik nem nő tovább, a radikális pártnak nem lesz sok polgármestere, de a legnagyobb veszély a Fideszre leselkedik, mert már pár hely elvesztése is kudarcnak számít, de tétje gyakorlatilag nincs az önkormányzati választásnak. A Fidesz teljesen a pártérdek alapján – szerinte alkotmánysértően – írta át a budapesti választási rendszert, a főpolgármesternek nehéz dolga lesz, de egy átlagos polgármester is lényegében már csak városüzemeltető lesz, hiszen csak ez maradt önkormányzati hatáskörben.

Tölgyessy Péter azt mondta: az újabb kétharmad nagyobb önbizalmat adott a miniszterelnöknek. Orbán Viktor nem a magyaroknak, hanem már az egész világnak akar példát adni. „Nem a Nyugaté, hanem a magyaroké a jövő.” Szerinte mostanra „egyetlen egy okos ember lett az országban, ahogy Gömbös Gyula mondogatta, Magyarország kis ország, elég, ha egy okos ember vezeti”. Most ez a szerkezet épült fel. A kormány nagyon nagyra nőtt és drága, nehézkes lett az állam. Az elemző szerint rossz, hogy a piramis csúcsán áll a miniszterelnök, aki lényegében mindenről dönteni akar, amivel több gond is van, hiszen szinte megszűnt a személyes miniszteri felelősség, pedig „több szem többet lát”. Szerinte az a jó, ha ott döntenek, ahol a probléma jelentkezik, ha „feljebb megy a döntés, nagyobb az esélye egy rossz döntésnek”.

Kockázatos játék a rezsicsökkentés

A gazdaság szempontjából bizonyos adatok szenzációsak – ismerte el az elemző, aki szerint ugyanakkor sok gazdasági lépés – például ami a bankrendszerrel történik – megkérdőjelezi a fenntarthatóságot. Magyarország a visegrádi államok közül az egyetlen, amelyik még nem érte el a válság előtti szintet. A rezsicsökkentés is nagyon kockázatos hosszabb távon. A gazdaságpolitika pályája sem biztos, hogy jó, nem következett be a rendszerváltozás ígérete, Magyarország nem zárkózott fel a Nyugathoz, jelenleg távolabb vagyunk Ausztriától, mint 1990-ben. Az eddigi kormányok alapvetően mintákat követtek, sikertelenül. Orbán Viktor más utat keres, őrségváltást akar. Ahol nem termelés folyik, ott módszeresen kezdi kiszorítani a külföldieket, a régi baloldali elit tagjait.

Tönkreverhetik Orbánt, ha elnöki szerepre vált

A kormány sok tekintetben felhagyott a jogállami szabályozással, irányított kapitalizmust akar. Orbán minderről korábban egészen mást gondolt – mondta a politikai elemző, aki nem zárta ki, hogy a mostani rendszer átvált ez elnökibe. „Orbán Viktor karakterének sokkal jobban megfelel elvileg egy elnöki rendszer. Az elnöki rendszerben van egy sajátos játék, hogy az elnök az a jó király, minden szépnek és jónak az akarója, aki nagy távlati célokat ad a nemzetnek, a közjóért dolgozik, és van a rossz miniszterelnök, a rossz kancellár. Már a gyerekmesében is így van.” Ugyanakkor Orbán Viktornak ez nagy kockázatot jelentene, mert ő nem egyesíti a nemzetet, hanem megosztja, a baloldalon ő maga az ördög, a diktátor. Egyáltalán nem biztos, hogy nem pattan elő a semmiből egy ismeretlen, aki tönkreveri. Sok nemzetközi példa van erre az elnöki rendszerekben, és ha ez megtörténne, Orbán egész életműve összeomlana – mondta az InfoRádióban Tölgyessy Péter. A beszélgetés itt meghallgatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik