Belföld

Északabbra vonult az árhullám a Rábán

A Rába győri torkolatához közelebb fekvő részén emelték az ár- és a belvízvédelmi készültség szintjét az érkező árhullám miatt, Vasban viszont már alaposan leapadt a folyó.

Árpás és Répceszemere között, valamint Marcaltő és Kemenesszentpéter térségében harmadfokúra, Mérges, Kisbabot, Mórichida és Rábacsécsény körzetében pedig másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget – tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására tíz vízügyi szakember érkezett az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól, nyolcan pedig az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól a Rábához. A védekezésben 278-an vesznek részt.

A szakemberek szerint a Rába Ragyogónál a harmadfokú készültség szintje fölött tetőzik. Vágnál késő este, Árpásnál csütörtökön következhet be a tetőzés, amely előbbinél eléri, utóbbinál megközelítheti a harmadfokú készültség szintjét. A Cuhai-Bakony-ér tegnap délután óta Bőnynél is lassú ütemben apad.

Tovább apad a Rába Vas megyében

Több mint húsz centiméternyit apadt a Rába vízszintje szerda reggelre Sárvárnál a kedd esti 380 centiméteres tetőzéshez képest. A Csörnöc-völgyben mezőgazdasági területek állnak víz alatt, de ott is lassú apadás kezdődött – tájékoztatta szerda délelőtt a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

A folyó sárvári szakaszán a harmadfokú árvízvédelmi készültséget szerda reggel másodfokúra mérsékelték, a szentgotthárdi szakaszon már csak elsőfokú a készültség, Körmendnél pedig már megszüntették az árvízvédelmi fokozatot. A Rábán mindemellett továbbra is életveszélyes a vízitúrázás, és természetesen tilos is.

A Marcal Karakónál kedden 370 centiméterrel tetőzött, azóta lassan apad, és szerda reggel már csak 351 centiméteres volt a vízállás. Mersevátnál viszont továbbra is lassan árad, ezért ott továbbra is fenntartják a védelmi készültséget.

Levonulóban az árvíz a Sajón

Az ország másik felében is levonulóban az árhullám a Sajón, a folyó felső szakaszán kedden tetőzött, szerdán már apadt a vízszint – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

A Sajó középső szakaszán még magas a vízállás, azonban újabb árhullám nem várható.

A katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei bejárták és folyamatosan ellenőrizték a veszélyeztetett területeket Sajópüspöki és Sajókaza között, de megelőző védekezésre nem volt szükség – áll a közleményben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 26-os főút és Sajókaza közötti úton vízátfolyás miatt elrendelt útzárat szerdán feloldották, így már nincs árvíz miatt lezárt út Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik