Belföld

Nem Matolcsy dolga a haszonűzés

Az LMP törvénymódosítással ésszerűsítené a Magyar Nemzeti Bank működését.

A Schmuck Erzsébet és Schiffer András által jegyzett előterjesztés indokolása szerint Magyarországon – és minden demokráciában – a gazdálkodásnak a nemzeti vagyonnal, a felsőoktatás és a tudomány támogatásának, a közpénzből folytatott karitatív tevékenységnek áttekinthető intézményi és felelősségi szabályokon nyugvó, kialakult és átlátható rendje van. Ehhez képest merőben szokatlan és megmagyarázhatatlan, hogy a Magyar Nemzeti Bank „ma ezen szabályok által magát nem zavartatva több pénzt költhet műkincsvásárlásra, műemlékvásárlásra, egyedi jótékonysági támogatásokra és a felsőoktatás fejlesztésére, mint a közgyűjtemények vagy az oktatási kormányzat” – írta az LMP két politikusa.

Törvényjavaslatuk e tarthatatlan helyzeten változtatna úgy, hogy a jegybanktörvény minden olyan – egyébként kisszámú és általános – rendelkezését hatályon kívül helyezi, módosítja. A hatályos jegybanktörvény előírja, hogy az MNB a bírságokból befolyt összeget milyen jótékonysági célokra használhatja fel, de ezen túlmenően nem jelöl meg semmiféle “társadalmi szerepvállalási” egyéb mecénási feladatot az MNB-nek. A törvénymódosítás után az MNB költhet pénzt olyan eszközökre (így pl. az oktató központra vagy az alkalmazottak üdülőjére), amelyek alkalmasak a törvényes feladatai  teljesítésére, de nem fordíthat az Eiffel-palotára, mert az egy haszonűző befektetés, a haszonűzés nem feladata az MNB-nek.

A törvényjavaslat – az „önként vállalt”, valójában más állami szervekre tartozó feladatok ellátásának abszolút tilalmaként – kimondja, hogy az MNB a jegybanktörvényben meghatározott feladataihoz nem kapcsolódó tevékenységet nem folytathat, vagyonát ilyen tevékenységre nem fordíthatja. “Az előterjesztés megszüntetné a lehetőségét, hogy az MNB alapítványokat hozzon létre, ugyanis a jegybanki alapfeladatok és azok kiszolgálása gazdasági társasági formában, az MNB tulajdonosi joggyakorlásának fenntartása mellett is tökéletesen biztosítható. Ugyanakkor a gazdasági társaságok fenntartását is az alapvető jegybanki feladatok körének segítésére korlátozza.” Ezzel párhuzamosan a javaslat átmeneti rendelkezéssel megszünteti az MNB összes meglévő alapítványait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik