Pénzügy

Mától többe kerülnek a pénzérmék

Emelkedett a cink világpiaci ára, ezért az USA-ban az egy centes pénzérme előállítási költsége 1,6 centbe kerül. Mindez a magyar költségvetést is érinti.

A Wall Street Journal írta meg, hogy 97 százalékkal emelkedett a cent előállítási költsége az USA-ban a cink világpiaci árának növekedése miatt. Obama máris bejelentette, hogy kivezetné az 5 centes pénzérmét 2015-ben, mert túl költségesek.

A cink világpiaci ára folyamatosan emelkedik 2012 óta. Az USA pénzverdéje 55 millió dollárt bukott a cink árfolyamán 2013-ban. Bezzeg a kanadaiak nem sokat teketóriáztak, 2013-ban beszüntették az egycentes gyártását. 

A cink világpiaci ára (dollár/tonna). Forrás: Quartz.com

Magyarországon is vannak olyan pénzérmék, amelyekben cink található, így a hazai költségvetést is sújtja az áremelkedés. A 200 forintos külső gyűrűjében, a 20 forintosban és az 5 forintosban 21 százalék cink található.

A magyar államnak a cink drágulása biztosan veszteséget okoz, hiszen a fenti érmékben csak a cinktartalom piaci értéke megközelíti a névértékét, és ehhez még hozzá kell számolnunk a járulékos költségeket is (energia, munkaerő stb).

A pénzérmék gyártása ugyanis alapból veszteséges Magyarországon. 2013-ban a forgalomban lévő pénzérméink előállítási költsége 5 forintos esetén bruttó 14.9 forint, a 10 forintosnál 31,9 forint, a 20 forintosnál 27,8 forint volt, a 200 forintosra nézve nem találtunk adatot az MNB honlapján. A forgalmi érmék gyártása a Magyar Pénzverő Zrt.-ben történik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik