Belföld

Fenekelés a parlamentben – ez egy szabad ország

Tóbiás József ülepén csattant Orbán verbális tenyere. Indul az őszi szezon. Hiszékeny kiadva! Pitonveszély, lőtéri papírkutya és embervadászat. Norvég pénzt sem lopunk. Máriuszi nap. Erőt az esőhöz! Üdv a t. Házból. Percről percre.

16.59 És ez egy szabad ország

Sokszor láttuk már, mégis mindig, mindig megborzongat minket, amikor kormánypárti interpellál kormánytagot. Most Hoffmann Rózsa „szorította sarokba” a Balog emberi minisztert helyettesítő Rétvári államtitkárt. Végül abban állapodtak meg, hogy „sikeres a tanévkezdés”, valamint nagyszerűen sült el a tankönyvpiac szűkítése.

Zárjuk azzal közvetítésünket, hogy ideidézzük az L. Simon Lászlóval (fideszes államtitkár) készült mai nagyinterjúnk vonatkozó szakaszát.

 

Úgy tudni, attól sem volt túl lelkes, hogy a kormány államosította és szűkítette a tankönyvpiacot.

Ezt meg honnan veszi? A tankönyv-kereskedelem szabályozásáról szóló módosító indítványt például én jegyeztem, ugyanis helyesnek tartom, ha ennek a haszna az államnál marad. A kivitelezés minőségén persze van mit javítani.

Gyönge tankönyvek eddig is voltak, de ha valamelyik nem tetszett a tanárnak, választott másikat. Ez a lehetőség redukálódik most. Üdvözli, hogy idéntől minimális a választék, ráadásul borzongató bakik, sületlenségek, politikai áthallások kerültek a monopolizált tankönyvek némelyikébe?

A nyolcvanas években Mohácsy Károly tanár úrhoz jártam egyetemi felvételire fölkészítő különórára. Legendás alak volt, a nyolcvanas években számos gimnáziumban az általa írt tankönyvet használták, hol a hivatalos helyett, hol azt kiegészítendő. Első találkozásunkon azt mondta, „lapozzuk végig a könyveket, s húzzuk ki azokat a szakaszokat, melyeket a kommunisták írattak bele velem”. Amikor elkészültünk, azzal folytatta, hogy „elő a füzetet, és lediktálom neked, fiam, amiket a kommunisták kihúztak ezekből a könyvekből”.

Ez lenne most is a megoldás? Húzzuk ki, amit Hoffmannék írattak bele, és írjuk bele, amit kihúztak?

Oda akartam kilyukadni, hogy a tanár, ha úgy tartotta kedve, már a diktatúrában is teljesen mást tanított, mint amit a hivatalos tankönyvek diktáltak. Azt meg, már bocsánat, hadd határozza meg az állam, hány tankönyvből taníttat, és legyen-e központi tankönyvkiadás, központosított tankönyv-kereskedelem.

Akinek nem tetszik a magyar- meg a törikönyv, dekoráltassa ki a diákjaival?

Egy szabad országban erre is van lehetőség. És ez egy szabad ország.

 

16.37 Lázár Kunhalmival évődik

„Alapvető probléma van közöttünk, miniszter úr!” „Neeem!” „Deeehogynem!”

Budapest jövőjéről vitatkozva zajlik le e párbeszéd Lázár János és a szocialista Kunhalmi Ágnes között egy interpelláció során.

 

16.13 Lőtéri papírkutya – két kérdés Hiszékenyhez

– Lesz vezetőszár?

– Az is egy kifutási lehetősége az ügynek. Bár az ügyvédem azt mondja, elképzelhetetlen, hogy bilincsbe verjenek. Még mindig nem tudom, pontosan mit is takar a „vesztegetés és más bűncselekmények”, amivel vádolnak, ugyanis, amíg élt a mentelmi jogom, az ügyészség nem gyanúsíthatott meg, és addig nem volt lehetőségem betekinteni az aktákba.

 

– Ön kérte a mentelmi joga felfüggesztését. Miért?

– Mert ez az egyetlen lehetőségem arra, hogy viszonylag szabályozott körülmények között védjem meg a becsületemet. Felkészültem rá, hogy az önkormányzati választásokig megy majd a sajtóban az ügy megzenésítése, de aztán a lőtéri papírkutyát sem érdekli majd az ügyem.

 

15.51 Hiszékeny terítéken: kiadva

Hiszékeny Dezső mandátumának kiadása fölött lamentál a Ház, illetve nem is lamentál, hanem lepörgeti a kötelezőt. (Lásd még 12.36-os posztunkat.) A „vádlott” szerint koncepciós eljárás zajlik, melynek célja az önkormányzati kampányban lejáratni az MSZP-t. „Rabosítás, bilincs, esetleg vezetőszár” – ezt a jövőt vázolja önmagának a képviselő.

Hiszékeny mozit is vizionál. „A film címe: Vadászat egy ellenzékire”

Szavaz a parlament: 148 igen, 25 ellenszavazat, 3 tartózkodás mellett Hiszékeny kiadva.

 

15.36 Kalapot le!

A második világháború két embermentőjére, Henryk Sławikra és a vele konspiráló idősebb Antall Józsefre is emlékezik az Országgyűlés. Illetve majd emlékezik a jövő szerdán – ezt, mármint az ügy napirendre vételét szavazza meg épp a t. Ház.

Henryk Sławik és Antall József harmincezer lengyel menekültet, köztük ötezer zsidót mentett meg a haláltól.

 

15.21 Hunor, gyere, légy szíves!

E kérést Révész Máriusz intézi öt fia egyikéhez, Révész Hunorhoz, amikor családi fotóra invitáljuk az eskütételre érkezett famíliát.

Révész Máriusz (kit Révész Máriusz Tiborként emlegetnek odabent) közben megkapja mandátumát, s ezekben a másodpercekben épp leteszi esküjét.

 

15.03 Vérét adta a Fideszért, mégis kimaradt az új Országgyűlésből. Hogy a túróba’ van ez?

Ezt kérdeztük Révésztől villáminterjúban egy szomorú, áprilisi napon. „Lehet még mozgás a képviselők között is. Két héten belül okosabb leszek” – ez volt a válasz. Nos, két hétnél kicsit több telt el, de felvirradt végre a máriuszi nap. Gratulálunk.

 

14.56 Hiányzik két fő. Illetve csak egy

Kiss Péter halála miatt, valamint mert a fideszes Rácz Róbertet a hajdú-bihari kormányhivatal vezetőjévé nevezték ki, nem teljes a Ház létszáma: százkilencvenkilenc fő helyett csupán százkilencvenheten vannak, már ha mindenki beérkezik a munkahelyére. Kiss Péter egyéniben szerzett mandátumára időközi választást írnak ki Újpesten, Rácz Róbert helyére a tavasszal a parlamentből kimaradó Révész Máriusz kerül pártlistájáról, aki még ma le is teszi esküjét.

 

14.28 Napirend előttiek végtelen sora indul

Úgy kétharmadilag kiürül a terem. Szusszanunk.

 

14.16 Orbán: Nyista fehér köpeny

A reakciókra reagál Orbán, így zárva a nyitókört.

Az Ökotárs-ügyben nem enged, nem szereti, ha “fizetett politikai aktivisták civileknek álcázzák magukat”.

Schiffer tudásalapú gazdaságából azt szűri le a miniszterelnök, hogy olyan ország sosem lesz, ahol csupa fehérköpenyes dolgozik, csupa “kiművelt emberfő”, és senki, aki a “fizikai tudásából” élne meg.


Fizikai tudás!

Felelőtlennek minősíti, hogy a Jobbik szerint nem kell nekünk NATO-tagság. De: “A magyar hadsereg önmagában nem lenne képes az ország biztonságát garantálni.”

“Hányszor fenekelje el még önöket a magyar nép, hogy belássák, változtatni kell? Döbröginek három elég volt. Önöknek hány kell?” Ez a fricska Tóbiásnak szól.

 

14.11 Rogán: Norvég pénzt sem lopunk

A Fidesz frakcióvezetője is köszöni az árvízi munkások munkáját. Aztán ráfordul a devizahiteles törvényre, ami szerinte a forinthitelekről is szól.

 

„Magyarországon nem engedjük, hogy magyarok pénzét lopják el, és azt sem engedjük meg, hogy Magyarországon norvég pénzt lopjanak el” – e kiszólás az ökotársos balhéra vonatkozik.

 

14.07 Lassan elfogynak

Tóbiásról jut eszünkbe: a hétvégén lemondott a szocialisták pártigazgatója, a korábbi pártelnök, Mesterházy Attila „embere”, Velez Árpád. Búcsúzó levelében úgy fogalmazott: elfogyott iránta a bizalom, sokan akadálynak tarják őt Tóbiás József politikája előtt.

 

14.04 Tóbiás: Szegénység

A szocik parlamenti vezetője a szegénységre hívja fel a jegyzetelő miniszterelnök figyelmét. Ilyenekkel: „Ma Magyarországon négymilliónál többen élnek havi hatvanhatezer forintnál kevesebből.”

 

13.59 Harrach: A bankok behatoltak az űrbe

A fönti mondattal a KDNP frakcióvezetője hozza közelebb hozzánk a kozmoszt, majd a bankok profitéhségéről értekezik. Természetesen az egykori balliberális kormányok idején történteket idézi fel, majd üdvözli a devizahiteles törvény várható hatásait.

 

13.48 Vona:  Erőt az esőhöz

A Jobbik frakcióvezetője a katasztrófa kezeléséhez kíván kraftot a kormányfőnek.

A devizahiteleseknek kedvező törvényt kevesli, a teljes forintosítás sürgeti. Követeli, minden frakció “tisztázza álláspontját”, s elárulja: a Jobbik “szemben áll a bankokkal”.

Vonát “aggodalommal tölti el” a NATO-csúcs, különösen az, hogy az orosz-ukrán konfliktus során “egyre inkább belesodródunk egy olyan háborúba, ami nem a mi háborúnk”.

Vona úgy hallotta vidéki aktivistáitól, hogy a fideszesek üldözik a jobbikos önkormányzati jelölteket, s kéri a miniszterelnököt, valljon színt a kérdésben

 

13.38 Schiffer reagál

A frakcióvezetőkön a sor, elsőként az LMP legelsőbbike kap szót.

Schiffer a “civil szervezeteket támadó hecckampány” (házkutatás az Ökotársnál) ellen tiltakozik. Aztán amiatt ágál, hogy Magyarország egyre kevesebbet költ oktatásra, mely út végén “az unokák nélküli ország rémképe” sejlik fel.

“Választani kell, hogy egy összeszerelő országot akarunk, vagy tudásgazdaságot” – így Schiffer András.

 

13.36 Tessék szavazni!

Mármint az önkormányzatin. Orbán üzeni.

Ennyi volt a miniszterelnöki beszéd.

 

13.32 Nullszaldó

Sikerült megegyeznünk az unióval a mostani ciklus támogatásáról. Orbán úgy számolja, a várható pénz nagyjából annyi, mint amennyit a nyugati multik kivisznek innen profitként.

 

13.31 Pajzs

Sorsdöntő NATO-csúcson vagyunk túl, keleti határunkon „NATO-pajzsot hoztunk létre”, növeljük katonai kiadásunkat, magyar katonákat küldünk a Balti-államokban tartandó hadgyakorlatokra.

 

13.29 Növünk

“Magyarországon nyolc éve nem nőtt akkorát a GDP, mint a legutóbbi negyedévben” – ezzel büszkélkedik Orbán, úgy vélve, ez a rezsi- és az adócsökkentésnek tudható be. Továbbá: nyolc százalék alá csökkent a munkanélküliség, “hároméves csúcson jár a magyar ipar”, nőtt a családosok jövedelme, “az áremelkedést megfékeztük”, “a reménytelen adósságtól belátható időn belül meg lehet szabadulni”.

 

13.26 Lefogyva

Mármint a rezsi. Halad tovább a csökkentés, áram- és gázfronton egyaránt. “A magyarokról senki sem húzhat le két bőrt alapszolgáltatásokért.”

 

13.23 Kicombosodva

Sportszerű versenyt ígér Orbán, melynek végén a “tisztességtelen bankok” kénytelenek lesznek visszafizetni “minden tisztességtelenül elvett forintot… Ma már elég erősek vagyunk ehhez.”

 

13.21 Hátrább a szabadsággal

“A szabadság nem cél, hanem előfeltétel a békés és igazságos élethez” – ebben változott tett és beszéd az Orbán-kormányok idején. “Döntéseink horizontja magasan az államhatáraink fölött húzódik.”

Ezek az ő szavai. És ezek is, melyeket a képviselőkhöz címez: “Kérem, ne rettenjenek meg a külföldi nyomástól… Kérem önöket, támogassák a kormány törvényjavaslatát.”

 

13.16 Devizások, örvendjetek!

A kormány már pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a devizahitelesekről szóló javaslatát, miszerint a bankoknak „el kell számolniuk fogyasztóikkal a múltbeli túlfizetésekről”. Ennek algoritmusát a Magyar Nemzeti Bankhoz utalja az Országgyűlés. Az általános vita holnap kezdődik, törvény vélhetően jövő szerdára születik.

Orbán most arról beszél, nem először, hogy “a bankok tisztességtelenül jártak el”.

 

13.14 Hatvan nap alatt kétszázötven milliméter eső hullott

Nem, ez nem időjárásjelentés, hanem a kormányfő beszéde. Az “árvízi helyzetről” jelent. Ilyeneket: “Mindannyian tudjuk, hogy a vízzel nem jó viccelni.”

 

13.11 Orbáné a szó

Napirend előtt beszél a miniszterelnök. “A bőség zavarával küzdünk.” Már ami a témákat illeti.

13.08 Gyász

Két, a közelmúltban elhunyt képviselőre, a szocialista Kiss Péterre és a korábban az MDF színeiben politizáló Szűcs Istvánra, az Antall-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkárára emlékezik a Ház.

 

13.06 Vigyázz!

Felállva köszönti a t. Ház az ülésterembe érkező Kövér Lászlót. Így kezdődik az ülésnap.

 

12.56 A többlettudás nem tesz boldogabbá és erősebbé sem

Németh Lászlónéról jut eszünkbe egy kevéssé bonyolult képzettársítással, hogy ugye olvasták a mai L. Simon-interjúnkat. Ha nem, itt pótolhatják.

Ha nincs tíz percük, csak fél, akkor idézünk egy szakaszt a Simicska sajtójának beszóló L. Simon Lászlótól.

“Én is olvasok újságot, látok is bizonyos folyamatokat, ám a többlettudás nem tesz boldogabbá és erősebbé sem. De azt őszintén mondom, hogy amióta a miniszterelnök környezetében dolgozom, vagyis jó pár éve, azóta soha, se négyszemközt, se tágabb körben az ő szájából azt a nevet, hogy Simicska Lajos, nem hallottam… Csupán annyi történt, hogy egyesek szerint az a sajtóbirodalom, ami mostanáig határozottan támogatta a kormányt, éppen nem támogatja olyan határozottan.”

 

12.43 Szellemek a Házban

Hogy mi kiket látunk?! A miniszterelnöki folyosón Németh Lászlóné, volt fejlesztési miniszterbe áll a lift előtt két kísérőjével, így igazolva sejtésünket, hogy bár zajlik az Orbán-Simicska háború, egyeztetések azért zajlanak.

Pár perccel később Koszlányi Dénesbe botlunk. Emlékeznek rá? Ő az az egykoi fideszes képviselő, aki pitont tartott odahaza, s büszkén mesélte: a kígyó eledeléül szolgáló egerek hátára rendre szocialista honatyák nevét írta. Hát, látva a szocik állapotát, bejött a kosztolányii taktika.

 

12.36 Mi lesz Hiszékennyel? És az MTK-val?

A t. Ház ma dönt az egyéni mandátummal a törvényhozásba jutott szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. Hiszékennyel szemben vesztegetés és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja vetődött fel. A kétharmad jelezte, megszavazza a honatya kiadását.

Az imént szembejött velünk a folyosón Hiszékeny, kérdeztük, készül-e valamire. A válasz: “Majd az ülésteremben három percben összefoglalom a lényeget… Egyébként tudja, mi a hír? Leigazolt az MTK öregfiúk csapata, s a hétvégén  győztünk 2:1-re.”

 

12.31 Hurrá, ma ismét összeül az Országgyűlés


Végre vége a lángosízű nyárnak, strandolásnak, balatonozásnak: indul a politika őszi szezonja. A főműsorszám Orbán Viktor napirend előttije lesz, a kormányfő vélhetően felvezeti majd a kormány devizahitelesekről szóló javaslatát, melynek gyümölcseként jövő nyárig sok-sok pénzt visszakapnak az érintettek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik