Belföld

Giró-Szász lehet az RTL és Simicska pofozógépe

A hvg.hu szerint januártól a volt kormányszóvivő lehet a reklámpénzeket elszippantó állami ügynökség feje.

Névtelen kormányzati források szerint valójában az egész médiarendszert átalakítaná a kabinet. Jogászai több törvénytervezeten is dolgoznak, sőt, a különféle tervekről már egyes piaci szereplők véleményét is kikérték. Egyikük szerint “ez összefüggésben van az Orbán–Simicska- és az RTL–kormány-háborúval is”, és ezek kimenetelétől függ, kinek „fog fájni”, és ki jár jól a döntésekkel.

A hvg.hu piaci forrásai szerint – amit a kormányzatiak sem cáfoltak – részben az RTL-lel fennálló konfliktus miatt módosított a kormány álláspontján, tiltotta meg, hogy a tévétársaságok pénzt szedjenek a kábelszolgáltatóktól. A Fideszben azt sem zárják ki, hogy a Bertelsmann-birodalom egy idő után mégis a kivonulás mellett dönt. A luxembourgi központ még elszánt: ha kell, újabb pereket indítanak, a magyarországi társaságnak minden segítséget megadnak, a veszteségét is állják.

A médiapiacon ugyanakkor úgy vélik, a pénteken benyújtott törvény üzenet volt Simicska Lajosnak is. Bár a Népszabadság pénteken arról írt, hogy közel az Orbán–Simicska-háború vége, hátra van még két olyan döntés is, ami az eddigi intézkedéseknél is jobban érintené a Fidesz gazdasági hátországának vezetőjét. Ha valóban megtiltják, hogy a reklámokat közvetítő médiaügynökségek bónuszokat szedjenek a sajtótól, akkor azok a legfőbb bevételi forrásuktól esnének el. Nagyon rosszul járna az az ügynökség is, amely 2010 óta a legtöbb kormányzati közbeszerzést intézte, és amely az állami cégek többségénél a reklámok kihelyezését intézte. E pénzek nagy hányada a Simicska érdekeltségébe tartozó médiánál kötött ki. (A minap a Magyar Nemzet főszerkesztője az állami pénzek megcsappanására utalva jelentett be áremelést.)

Januártól gyökeresen átalakul a teljes állami kommunikáció, és nemcsak a kormány, hanem a nagy állami vállalatok reklámkiadásairól is a Nemzeti Kommunikációs Ügynökség (NKÜ) dönthet majd: Becslések szerint 40-50 milliárd forint összpontosul majd egy kézben. A Figyelő korábban azt írta, ezen pénzek újraosztása is oka az Orbán–Simicska-konfliktusnak. A hvg.hu-nak több kormányzati forrás is megerősítette, rövidesen visszatér a kormányzati apparátusba Giró-Szász András volt kormányszóvivő. Államtitkár lehet és esélyes az NKÜ élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik