Belföld

300 milliót szavazhatnak maguknak a képviselők

A jövő hét közepén fogadhatják el az adósmentő csomagot. A 197 fős parlament több mint felének van banki tartozása.

Nagyon jól járnak a képviselők az adósmentő csomaggal, amit a jövő hét közepén fogadhatnak el a parlamentben, mivel  a 197 fős parlamentben száz képviselőnek van banki tartozása – írja a Blikk. A lap Orbán Viktort és Rogán Antalt idézte, előbbi szerint a banki visszatérítéssel az átlagos hiteles terhe harmadával csökken, míg a Fidesz frakcióvezetője szerint 25-30 százalékkal. Ez alapján várhatóan mintegy 300 millió forintos tehertől szabadulhatnak meg a politikusok.

A javaslattal a legjobban Gyurcsány Ferenc járna. A volt miniszterelnöknek 67,1 millió forintos hitele van, ez azt jelenti , hogy akár 20 millióval is csökkenhet a tartozása. A Demokratikus Koalíció elnöke a lapnak azt mondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy a hozzá hasonló tehetősebb embereknek is kedvezzenek az adósmentés során. Szerinte 20-30 millió forintnál kellene meghúzni a segítségnyújtás plafonját, hiszen ekkora hitelt már csak jómódúak tudnak felvenni. Elmondta, hogy a havi törlesztő részlete 300-400 ezer forint között mozog, és úgy véli, hogy a csomagnak köszönhetően ez 40-50 ezer forinttal csökkenhet.

A második legnagyobb banki tartozása Lázár Jánosnak van. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek akár  tízmillió forinttal kevesebb lehet így az adóssága, ami most 32,5 millió.

A Blikk listáját ide kattintva nézhetik meg.

Már a végtörlesztéssel is kedveskedtek maguknak

Egyszer már meglepte magát a törvényhozás: a (korábbi, nagyobb Parlament) 386 képviselőjéből 125 árult el privát részleteket, közülük többen éltek a végtörlesztéssel. Közülük 20-nak volt devizahitele, és a felük élt a végtörlesztéssel (250 helyett 180 forintos frank-, illetve 300 helyett 250-es euróárfolyamon fizette vissza az adósságát). Nem élt a lehetőséggel Lázár János, Varga Mihály, Gyurcsány Ferenc és Hiller István.

A fideszes Kocsis Máté viszont 40 milliót is törlesztett, ezzel 15 milliót nyert az ügyleten, ellentétben azokkal, akik nem tudván élni a lehetőséggel, a folyó árfolyamon fizették vissza az adósságukat. És Halász János államtitkár is épp ennyit fizetett vissza-takarított meg. Rogán Antal tízmilliós tételről beszél, amit a végtörlesztés keretében fizetett vissza – megtakarításból és forinthitelből. A DK-ból Vadai Ágnes fizetett vissza 23,9 milliós tartozásából valamennyit, az összeget nem kötötte a média orrára. A szocialisták közül Ivancsik Imre, Gőgös Zoltán élt a lehetőséggel, mások viszont elvi okokból nem: Gyurcsányon és Hilleren kívül Burány Sándor sem. Fideszes elvi ellenzésről nem jött hír.

Kósa Lajos, ifj. Bárándy Péter, Tóth József (MSZP) és mások nagyobb devizahitellel rendelkeztek a felmérés időpontjában, de nem válaszoltak a kérdésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik