Belföld

Koncz Zsuzsa döbbenetes vallomása a Bródy-MTVA-vitában

Az énekesnő koncertjét azért adta le a köztévé, hogy elkerülje a pert.

Egy a megérdemeltnél nagyobb nyilvánosságot kapott baki margójára – a békesség kedvéért, avagy “…miért hagytuk, hogy így legyen…” – kezdte bejegyzését Facebook-oldalán Koncz Zsuzsa. Mint írta, számára éppen Bródy János tette vonzóvá a pályát. Számtalan meghatározó dalt köszönhet neki. Boldogan hívja minden koncertjére és mindig nagy öröm számára személyes jelenléte.

Az igazán döbbenetes rész ezt követően következik. 

„Az év elején tárgyalásokat kezdeményeztem az MTVA-val személyiségi jogaimat sértő reklámkampányuk miatt. (Mint arról korábban írtunk Koncz Zsuzsa pert helyezett kilátásba a köztévé ellen, amiért megkérdezése nélkül az ő arcával reklámozták az induló m3-as retrocsatornát – a szerk.) Nem követeltem milliós kártérítést, csupán annyit, hogy a március 14-i nagykoncertemet vegyék fel és adják le, hogy a buli nagy részét láthassák azok is, akik valamilyen okból nem jutottak el az Arénába. Az M1 végül leadta a felvett anyagból azt, ami a felajánlott műsoridőbe belefért. Természetesen a koncert összes szereplőjével, így Bródy Jánossal is, egyeztettük a részleteket.” 

Koncz Zsuzsa arra is kitért, hogy készülőben van egy koncert-DVD, amely reményei szerint még idén megjelenik. Ezen a DVD-én szerepel majd Bródy János „Ezek ugyanazok” című dala is. Előzetesként Koncz Zsuzsa megosztotta az eredeti felvételt, Bródy korábban a “kalózverzióval” tette ugyanezt.

A botrány azt követően robbant ki, hogy Bródy János szerint a köztévé meghamisította a Koncz Zsuzsa-koncertet. Az MTVA szerint viszont Koncz Zsuzsa saját stábjával közösen döntött arról, hogy mi kerüljön a kétszer 52 perces műsorba az eredetileg közel két és fél órás felvételből.

Bródy János Facebok-oldaláról ezután eltűnt a „A műsorhamisítást a törvény nem bünteti” bejegyzése, viszont megjelent levele, amit kedves barátainak és a „nem annyira azoknak” írt. Szerinte ő nem is állította, hogy a Magyar Televízió kicenzúrázta az „Ezek ugyanazok” című számot Koncz Zsuzsa Aréna-koncertjének kétrészes TV-közvetítéséből.

„Akinek erről az jutott az eszébe, hogy a Magyar Közszolgálati Televízió esetleg politikai szempontok alapján válogatja és cenzúrázza még a könnyűzenei koncertműsorokat is, az lehet, hogy az igazságot keresi, de félreérti a mai magyar valóságot. Mert a valóság az, hogy ma Magyarországon nincs cenzúra, és a sajtó szabadságát semmi sem veszélyezteti, és a Közszolgálati Média pártsemlegesen működik, és ezt a működést a pártsemleges Médiatanács felügyeli, mely az Alaptörvény értelmében védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, és biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit” – írta a zenész.

Bródy János ezen túl elnézést kér Koncz Zsuzsától, akit ezzel a félreértéssel kellemetlen helyzetbe hozott, pedig nagyon hálás neki, hogy meghívta vendégnek a koncertjére, és nem is mondta meg, melyik számot ne játssza. Természetesen ők megbeszélték, melyik szám fér a TV-adásba. Bródy elnézést kér a Magyar Televíziótól is, amiért rossz hírbe keverte. Kárpótlásul felajánlja, hogy „Az Illés szekerén” című, Fonogram-díjas kétszeres platinalemeze bemutató koncertjének felvételét ingyen és bérmentve, minden ellenszolgáltatás nélkül bármikor leadhatják.

Íme néhány részlet a dalból!

“Itt szép lehetsz, de okos nem, mert kötelező a hit
És ellenség lesz mindenki, aki kételkedik
És erkölcsről papolnak álszent köpönyegforgatók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Lassan kihull a memóriákból az egyéni tapasztalat
És átírja a központból kiküldött új adat
S jönnek a minden rendszerhez alkalmazkodók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Ahogy mindig újra kezdődik a bálvány körül a tánc
Megint befonja életünk egy láthatatlan lánc
És jönnek a lelkes ostobák s a gyáván megalkuvók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

S ha végül rájuk dől a ház és nincs már több hitel
Majd mást vádolnak azzal, amit ők követtek el
És engedelmes szolgáló a törvény és a jog
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Hát kedves fiam, édes lányom, véssétek be jól
E szép országban pusztít más is, nemcsak az alkohol
Jönnek majd és hirdetik, hogy milyen nagy magyarok
De tudjátok, hogy ezek bizony mindig ugyanazok
Édesapám, te megmondtad: ezek ugyanazok…”

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik