Belföld

Pikáns vacsorát ad Orbán Viktor

Azután találkozik a magyar kormányfő a norvég Telenor vezetőivel, hogy délelőtt egy norvég miniszter a demokrácia aláásásával vádolta.

Fontos norvég üzletembereknek ad vacsorát kedden este Orbán Viktor – írja a 444.hu. Az esemény pikantériája, hogy az európai ügyekkel foglalkozó norvég miniszter arról nyilatkozott délelőtt, hogy a magyar kormány aláássa a demokráciát és a jó kormányzás európai értékeit.

“A magyar hatóságok a szeptember 8-i rendőri razziával megmutatták, hogy folytatódik a civil társadalom zaklatása, és nem szándékoznak tiszteletben tartani az ország által aláírt egyezményeket” – írta Vidar Helgesen európai uniós ügyekkel foglalkozó norvég miniszter közleményében. A kiadott dokumentum szerint ez a lépés “teljesen elfogadhatatlan”, és “azt mutatja, hogy a magyar kormány véget akar vetni a hatóságokkal szemben kritikus nem kormányzati szervezetek tevékenységének”.

A 444.hu szerint a vacsora legfontosabb vendége a kormány stratégiai partnerének számító Telenor igazgatótanácsának elnöke, Jon Fredrik Baksaas. A rendezvényen még négy vagy öt norvég üzletember vesz részt. A magyar kormányt Orbán Viktor miniszterelnökön kívül Seszták Miklós fejlesztési és Varga Mihály gazdasági miniszter képviseli majd a Parlament Vadásztermében. A portál úgy tudja, a vacsora apropója, a Telenor – korábban Pannon GSM – húszéves magyarországi jelenléte.

Mint ahogy arról a Hír24 is beszámolt, a magyar Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel házkutatást tartott a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnak (DemNet) az irodájánál is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik