Belföld

Mazsihisz-vezető volt, Lázár-tanácsadó lett

Zoltai Gusztáv a kormánynak dolgozik - írja a Magyar Hírlap. 

Az újság szerint szeptembertől segíti a kabinet munkáját a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója, aki a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadójaként látja el feladatát. A lap emlékeztet arra, hogy Lázár János mára hívta össze a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülését.

A miniszter előzőleg közölte: a kormány stratégiai jelentőségűnek tartja az együttműködést a magyarországi zsidó közösségekkel, ugyanakkor szerinte ezt az elmúlt időszakban számos kérdés megnehezítette. Úgy vélte, többször maguk a zsidó közösségek kérdőjelezték meg a nevükben véleményt formálók képviseleti jogosultságát.

A miniszter a keddi ülés napirendjére javasolta a zsidó temetőkről és az antiszemitizmus monitorozásáról való tárgyalást. Tizennégy zsidó szervezet a Sorsok Házáról, az oktatási együttműködés továbbfejlesztéséről, a zsidó civil élet támogatásáról és a progresszív zsidó egyházak státusának áttekintéséről egyeztetne – írja az újság.

Zoltai Gusztáv áprilisban mondott le. Ezt állítólag azzal indokolta, hogy nem akarja folytatni a közéleti munkát, mert az  mentálisan nagyon megterheli. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke akkor azt mondta: az ügyvezető igazgató döntése összefüggésben volt a német megszállás áldozatainak akkor még csak tervezett emlékművével. Heisler András úgy vélte, a lemondás nagyon erős jelzés, és érthető a holokausztot túlélő Zoltai érzékenysége.

 

 


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik