Belföld

„A 4 és fél éves Ábel nem fontos Magyarországon”

Ezt mondja a kisfiú édesapja, mert az OEP formai hiba miatt nem támogatta gyermeke külföldi műtétjét. Az OEP szerint nem volt sürgős az operáció.

Pukler Ábel négy és fél éves, nem tud ülni, állni és a kezét sem tudja használni. Ikertestvére, Gergő teljesen egészséges. A fiúk 7 hónapra születtek. Pár napra rá azonban Ábel agyvérzést kapott, emiatt vannak mozgásproblémái. Hiába hordják a szülők tornákra, terápiákra, az állapota nem javul. Egyetlen reményük egy barcelonai orvos, Igor Nazarov volt, aki speciális műtéttel több ilyen betegnél elérte, hogy lábra álljon – mesélte a Hír24-nek az apa, Pukler Péter.

A doktor áprilisban meg is vizsgálta Ábelt, de csak decemberre tudott időpontot adni a barcelonai műtétre. Az elsőre, mert egy operációval nem is lehet megoldani a problémát. Összesen 36 bemetszést kellene végezni a feszes izmokba, de egyszerre ilyen pici gyereknél csak 26-ra van lehetőség. Az orvos azt mondta, ha időközben lemondanának egy műtétet, akkor Ábelt az állapota miatt előbbre hozzák a listán. Így is történt, július elsején felszabadult egy hely. Másfél héttel előtte jelezték ezt a családnak. Addigra Puklerék már be is adták a támogatási kérelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz. A papírok egy nappal a műtét előtt érkeztek az OEP-hez.

Hiba volt előre hozni a műtétet

Magyarországon nem végeznek ilyen operációt, de támogatást adnak a magyar betegeknek. Az idén 19 ilyen beavatkozást finanszírozott az állam.

Az 1,6 millió forintba kerülő operáció után nem sokkal megjött a válasz: a támogatást elutasították, arra hivatkozva, hogy az elbírálás előtt megtörtént a beavatkozás. Vagyis formai hiba miatt.

Megkeresésünkre az OEP így kommentálta a döntést:

A szülők döntése volt, hogy az eljárás kezdeti szakaszában megváltoztatták a külföldi ellátás igénybevételének időpontját, ezzel elveszítve a lehetőséget az esetleges pozitív döntésre és ezzel együtt a támogatásra. A jelenleg hatályos jogszabály méltányosság keretében sem enged utólagos megfizetést.

Az egészségpénztár honlapján ugyanakkor ez olvasható:

Fontos: a szakmai intézet javaslatának kiadását minden esetben a külföldi gyógykezelést megelőzően kell igényelni. Amennyiben a gyógykezelés igénybevétele a támogató javaslat kiadását megelőzően megtörtént, akkor az utólagos támogatás csak kivételesen, különösen indokolt esetben nyújtható.

Sürgős, nem sürgős?

Az OEP szerint nem volt indokolt az operáció előrehozása:

A műtét időpontját a külföldi szolgáltató decemberre datálta a rendelkezésére álló orvosi dokumentumok alapján. Mindez azt támasztja alá és igazolja, hogy orvos-szakmailag ez az ellátás nem sürgős, hanem tervezett. Hasonló kérelmek esetén az ortopéd kollégium tagozat egyetlen alkalommal sem minősítette sürgősnek ezt az ellátást – írják a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben.

Az apa ezt felháborítónak tartja, ugyanis a gyermeket közvetlenül az elbírálás előtt nem vizsgálták magyar szakemberek. Egy fővárosi kórházban hónapokkal korábban, áprilisban ellenőrizték a gyereket, az onnan kapott szakjavaslat és a spanyol doktor előjegyzése alapján döntött az OEP.

Az orvos honlapján azonban az áll, hogy az ideális életkor a beavatkozáshoz gyerekeknél harmadik életévük. Minél idősebb korban jut el valaki műtétre, annál több operációra lehet szükség. Fontos, hogy a gyerek úgy kezdjen el járni, hogy még nem gyengült le teljesen az izomzata

Vagyis egyáltalán nem mindegy, mikor esik át a beavatkozáson a gyerek.

Máris látható a javulás

Pukler Péter azt mondja, igyekeztek minden információt beszerezni a támogatási eljárásról, de falakba ütköztek:

Soha senki nem közölte velünk, hogy csak elbírálás után adhatják meg a támogatást, még az a doktornő sem, aki kiállította a szakjavaslatot, mi több, benne van a bíráló bizottságban.

Amikor a szülők megtudták, hogy el fogják utasítani a kérelmüket, telefonáltak az OEP nemzetközi gyógykezelések osztályára. Arra voltak kíváncsiak, honnan kellett volna azt tudniuk, hány nappal előbb kell kérvényezni a támogatást. Az ügyintéző sem tudta a választ, az egészségpénztár jogászához irányította Péteréket. De ő is csak annyit tudott mondani, hogy fellebbezenek.

Sajnálatunkra a magyar egészségügy nem támogat egy ilyen kisgyermeket, nem vesz figyelembe semmit, csak a jogszabályt. A 4 és fél éves Ábel nem fontos Magyarországon  – mondja az elkeseredett apa, aki a szakminisztériumnál és az OEP felügyeleti szervénél is küzd a méltányosságért.

A család egy fizetésből kénytelen élni, mivel az anya nem dolgozhat, Ábel 24 órás felügyeletre szorul. További kezeléseihez még nagyon sok pénzre lesz szükség, attól félnek, hogy az állami támogatás nélkül nem fogják tudni előteremteni a szükséges pénzt. A küzdelemhez azonban erőt ad, hogy alig egy hónappal a műtét után Àbelen màr làtni vâltozàst.

Pròbàljuk àllítani és màr nem csuklik össze, pròbál lépéseket tenni és õ erre nagyon büszke – mondja az apa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik