Belföld

Orbán galambokról, sasokról, RTL-ről, Simicskáról

A kiszivárgott információk szerint a kormányfő Kötcsén beszélt az orosz-ukrán, illetve az Orbán-Simicska háborúról is.

Az Index szerint Orbán Viktor kötcsei beszédében – szigorúan zárt körben – elemezte, miként alakult ki a centrális erőtér a Fidesz mögött, miként tudtak támogatásokkal, egyéb technikákkal maguk mellé állítani olyan rétegeket (nyugdíjasok, leszakadók), akik régebben hagyományosan baloldali szavazók voltak.

A miniszterelnök az ukrán helyzetről azt mondta, a gazdaságban galambok leszünk, a védelemben sasok. Galambokként hirdetjük a gazdasági békét a konfliktusban, mert a szembenállás senkinek nem érdeke. Orbán a védelemről azt mondta, hogy a magyar határnál nem engedünk át senkit, erős védelmi vonala leszünk a NATO-nak. Szerinte az embargót a vártnál jobban fogják bírni az oroszok.

A kormányfő ezúttal is szóba hozta az illiberális államot, amelyről azt mondta, se neki, se a Fidesznek nincs semmi gondja a demokráciával, se a versenygazdaság jelenlegi működésével, csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ezeket a liberális jelző nélkül is lehet működtetni, vagy akár a keresztény/jobboldali jelzők mellett is működik.

Nagyjából hasonló információk jutottak el a Népszabadsághoz is, amely szerint azonban téma volt a Simicska-Orbán háború is. A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy nem enged, a kormány diktál, és marad a reklámadó. A kormányfő nem nevesítette sem Simicska Lajost, sem a médiabirodalmához tartozó Magyar Nemzetet, Hír Tv-t, de határozottan kemény álláspontot képviselt az RTL Klub kapcsán is, és jelezte, hogy a kormány nem hátrál meg, nem tesz kivételt, Nyilvánvalóan ismét a Simicska médiabirodalomra utalva. Az önkormányzati választásokról Orbán Viktor azt mondta, hogy úgy kell nyerni október 12-én, hogy az eredmények azt üzenjék, a másik oldal visszatérésének esélye a hatalomba, a “nullával” egyenlő.

A miniszterelnök a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvénye előtt az M1 Híradónak azt mondta, a találkozón arról fog először beszélni, mi az a néhány fontosabb dolog, amiben a legnagyobb eredményt érték el, és amire építeni kell a jövőben. A kormányfő három dolgot emelt ki: a dunai árvíz elleni védekezést, a bankok elszámoltatását és a rezsicsökkentést. “Most reméljük, hogy árvíz nem lesz”, de erősíteni kell az ország védelmi képességeit, valamint folytatni kell a bankok elszámoltatását és a rezsicsökkentés – fogalmazott.

A kormányfő azt mondta, az elmúlt négy év tapasztalata, ha van összefogás, akkor van eredmény. “Ha összefogunk, legyőzzük a válságot, az árvizet, a brüsszeli bürokratákat, a különböző pénzügyi nagyhatalmakat, még a bankokkal szemben is tudunk igazságot szolgáltatni a magunk számára” – hangsúlyozta Orbán Viktor a tévében.

A zártkörű kötcsei polgári pikniket 2004 óta rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a  Somogy megyei településen. A kormányfő szavait általában szóvivője szokta tolmácsolni a nagyközönségnek. 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik