Belföld

PDSZ: Emberkísérlet zajlik a magyar oktatásban

Az ellenőrizetlen tankönyvek ráerőltetése az iskolákra egyfajta emberkísérlet. Vagy még rosszabb a helyzet – véli a PDSZ elnöke.

A tankönyvpiac “beszűkült”, a tananyag komoly aggodalmakra ad okot, továbbá a kísérleti tankönyvekben leírtak ellenőrzésére sem volt elegendő idő, így azokban maradtak hibák – idézi az MTI Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökét. “Idegborzoló héten vagyunk túl”, a pedagógusok továbbra is elégedetlenek. A törvényben garantált pedagógusbér-emelés folytatása valóban jó hír, azonban “a törvény betartását jó hírnek aposztrofálni meglehetősen sajátos” – tette hozzá.

A kísérleti tankönyvekről szólva azt mondta, azok ellenőrzésére nem volt elegendő idő, az azokból történő oktatást “ráerőltették” az iskolákra és a pedagógusokra. Mendrey László szerint egyfajta “emberkísérletnek” is nevezhető, hogy megközelítőleg százezer gyerek tanul ezekből a könyvekből, feladatlapokból. Ha viszont a szóban forgó könyveket ellenőrizték, akkor még rosszabb a helyzet – tette hozzá a PDSZ elnöke, megjegyezve, hogy egyre másra látnak napvilágot botrányos, vállalhatatlan tartalmak.

A PDSZ úgy véli, a tankönyvpiacot az állam “einstandolta”, sikeres tankönyvkiadókat lehetetlenített el, könyveiket a Klik alá tartozó intézmények meg sem rendelhették. A szakszervezet hiányolja a Nemzeti Pedagógus Kar megszólalását tankönyvügyben, mondván, ez a szervezet lenne hivatott megvédeni a tanárokat. A PDSZ egyben állásfoglalásra kérte a pedagógus kart ebben az ügyben.

Bár az illetékes államtitkárság szerint a tankönyvek tartalma körüli botránykeltés politikai célú hecckampány, azért érdemes megnyitni korábbi cikkeinket például az ötödikeseknek szánt baltás gyilkosról, vagy egy pillantást vetni néhány új tankönyv gyöngyszemeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik