Belföld

RTL: hazug a kormányzati tanulmány

Áltudományosnak, abszurdnak tartják az RTL szakemberei a csatornát bíráló tanulmányt. Kiderül az is: a Fideszből még a kormány számára pozitív történetek esetében is alig akarnak nyilatkozni.

A kormányzati tanulmány láthatóan azzal a szándékkal készült, hogy lejárassák az RTL Klub híradóját, és a Házon Kívül című műsort. Adatai szelektíven válogatottak, szándékosan hiányosak vagy pontatlanok, mindez azt a célt szolgálja, hogy túl kritikusnak, negatív véleménymondónak vagy -sugallónak lehessen beállítani olyan politikusoknak, akik egyáltalán nem, vagy keveset néznek televíziót és a médiaszemlékből kényszerülnek tájékozódni – idézi az RTL szakértőinek elemzését az Átlátszó.hu.

A kutatás szándékosan nem tér ki arra, hogy a kormányzati kommunikációért felelős kormányszóvivő és csapata mennyire nem látja el a feladatát. A tartalomelemzések megmutathatták volna, hogy például az RTL Klub napi szinten küszködött azzal, hogy megszólalókat találjon még a kormányzat számára pozitív történetekhez is. Több sajtótájékoztatóról a megkezdés előtt negyed vagy fél órával értesültünk, így fizikailag képtelenség azokon részt venni – írják.

Hazug és áltudományos

A Házon Kívül című műsorról szóló elemzés például hazudik is, amikor azt állítja, egy rezsicsökkentésről szóló összeállításban sem közvetett, sem közvetlen módon nem hivatkozott kormányzati politikusra. A valóságban Lázár János megszólal a riportban, hangsúlyozva, hogy 4 millió embert érint a rezsicsökkentés.

A médiaelemzés tudományos állításai is tévesek: például a BBC-nél soha nem létezett kétharmad kormány és kormánypárt, egyharmad ellenzéki arányú norma. A BBC maga dönti el, hogy milyen párt mennyi szereplési időt kap. Az elemzés módszertana áltudományos. Teljesen szubjektív megérzés alapján dönti el, hogy egy riport pozitív vagy negatív – az RTL szakértőinek összes érvét és cáfolatát ide kattintva olvashatja el.

Az RTL manipulál és kritizál

A kormányzati anyag, amire a csatorna fentiekben „reagált”, két részből áll. Az elsőben az RTL és a TV2 hírműsorait hasonlították össze, a másodikban pedig elemezték a konkrét hírműsorokat. A 17 oldalas dokumentum százalékok, táblázatok és diagramok segítségével dúsan illusztrálja, hogy az RTL milyen negatívan tünteti fel a kormányt hírműsoraiban

A tanulmány nehezményezi, hogy az RTL Klub tematikáját több hónapon keresztül uralták olyan témák, mint a felsőoktatási reformok és hallgatói demonstrációk, az IMF-EU-tárgyalások, a „költségvetési kiigazító csomagok”, a trafikpályázatok és a rezsicsökkentés. Öt oldalon keresztül boncolgatják azt, hogy az RTL képi manipulációs technikákat alkalmazott, például szegényeket, több esetben nélkülöző gyerekeket mutatott be a rezsicsökkentésről szóló anyagaiban. Külön táblázatot szenteltek a Házon Kívül című műsor riportjainak, amelyről kiemeli a tanulmány, hogy „az RTL Klub leginkább kormánykritikus tartalmai közé tartozik” – a kritika teljes terjedelmében itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik