Belföld

Igény van a tahó rádióműsorokra

Szakemberek szerint ízlésbeli problémákról tanúskodnak az értékhatárainkat feszegető reggeli rádióműsorok. A legnagyobb alpáriságokból szemezgettünk.

Szexuális erőszak = káresemény?

Mint megírtuk, érzéketlen és bunkó módon poénkodtak egy múlt pénteki gólyatáborban megerőszakolt lány kapcsán Sebestyén Balázs és műsorvezető társai a Morning Show-ban. „Magyarország leghallgatottabb reggeli műsorában” többek között az hangzott el:

– Gyerekek, milyen gólyatábor volt ez, ahol a végén valakit megerőszakolnak?
– Erős…
– Hát… Ilyen gólyatáborba se fogom elengedni a lányomat.
– De hát nem tudod előre… Nincs kiírva, hogy…
– Akkor nem megy. (Nevetés)
– Ritkán van ráírva a meghívóra, hogy várjuk gyermekét a füredi gólyatáborba, aláírás vigyázzon, erényöv kötelező, mert lehet, hogy megerőszakolják.
– Közös vacsora, tábortűz, tánc, erőszakolás, ez a program. (Nevetés)

A továbbiakban sikerült „káreseménynek” minősíteni a szexuális erőszakot, valamint többször elhangzik, hogy „ne legyünk már álszentek, tudjuk, hogy mi minden történik a gólyatáborokban”.

– Óvónőképző? És akkor egy óvóbácsival ment el az óvónő … óvóbácsi fiúval ment el a leendő óvónő?
– Egyébként még azt sem tudjuk, ki erőszakolt meg kit, vagy tudjuk?
– Miért, élsz a gyanúperrel, hogy a csaj a srácot? (Nevetés)
– Nem úgy, hanem hogy két diák volt, vagy volt egy óvóbácsi…?
– Hát milyen óvóbácsi az ilyen, akinek odaadom a gyerekemet?
– Hát jó, inkább egy tizennyolc évessel, mint egy gyerekkel.”

Másnap Balázsék bocsánatkérés helyett tovább rázták a pofonfát, és a „magukat újságírónak nevező egyéneket, firkászokat” kárhoztatták, amiért szerintük rosszindulatúan írták meg az incidenst. A műsorvezetők helyett végül a Class FM vezetése kért elnézést ma

 

Lagzi Lajcsi beleül az arcodba

Nem ez volt az első eset, hogy botrányosan viselkedtek a rádióban Balázsék. “Ha Galambos Lajos egy hét nem fürdés után beleül az arcodba százmillióért, bevállalnád?”tette fel a kérdést Sebestyén a többieknek, akik röhögve kontráztak rá: “Tőlem még pöröghet is ennyi pénzért” – mondták, majd Balázs folytatta: “Százmillióért kétszer is! Plusz harmincmillióért még Schmuck Andor is rám ülhetne.” Lajcsi nem tolerálta jól ezt a fajta humort, és a Borson keresztül üzent: „Örülök, hogy Balázsnak van ideje velem foglalkozni. De jobban tenné, ha a saját dolgaival, családjával humorizálna.”

Srácok, ma ki a lány?

Balázsék tavaly novemberben a Hallgatói Hálózat egyik aktivistájának feltételezett nemi identitásán poénkodtak. (Teczár Szilárd azért indított eljárást a Doboz nevű szórakozóhely ellen mert szerinte diszkriminatív az a beléptetési gyakorlat, miszerint a nők ingyen mehettek be, a férfiaknak pedig belépőt kellett fizetniük.) A Morning Show-ban többek között az hangzott el: „De nem az van, hogy Szilárd a pasikra gerjed? És több pasit akart a szórakozóhelyre?”

– Miért gondoljuk azt, hogy Szilárd bármit akart a csajokkal? Nem lehet, hogy zavarta bent a sok nő?
– Megnézem, hogy mennyi a belépő a Capellába… (Nevetés)
– Srácok, ma ki a lány?”

Elgázosítani a bringásokat

Balázsék rádiós karrierje előtt hosszú éveken át a Voga Jánossal kiegészült Boros-Bochkor duó borzolta a hallgatók kedélyeit reggelente.

„Tudod mit csinálnék egy biciklistával? Bezárnám a garázsomba és elindítanám az autóm motorját!” 

Így szellemeskedett Bochkor Gábor az autómentes nap kapcsán, amit Boros Lajos megtoldott azzal, hogy a biciklis felvonulók elé drótot kellene kifeszíteni. Az incidens miatt az ORTT 10 percre elnémította a Sláger Rádió műsorát.

 

Baltával verni szét a teknősöket

A WWF (Természetvédelmi Világalap) veszélyeztetett állatfajokról szóló listája apropóján teknősök agyonverésével poénkodtak a Bumerángban. „Bocsi” szerint az oroszlán „nyulak módjára szaporodik, el kéne kötni a petevezetéküket”. „Lalikirály” kontrázott: „Majd jönnek új állatok, mit sírunk ezen!” Bochkor a delfinekről azt mondta: „felesleges az az állat, amit nem látunk”, de a pandákat sem kímélte: „A panda a leghaszontalanabb állat, az emblémán kívül (a WWF logója), semmire sem jó, egész nap ül a seggén és eszik.” Voga János a veszélyeztetett galapagosi teknősöket ritkítaná: „Baltával szét, semmi értelmük, mosóteknőnek, éltek azok eleget!” A műsorban beolvasott SMS tanúsága szerint meg is lett a hangulatkeltés eredménye: „Köcsög állatvédők..”

Abonyi Mónika, a Csillagszem Alapítvány elnöke az NMHH-nál és a rendőrségen is feljelentette a műsort. Szerinte „egyértelmű az állatvédők közössége elleni uszítás és a bűncselekményi kategóriába tartozó állatkínzásra való felbujtás. Az iskolába igyekvő gyerekek azt hallhatták, melyik állatot hogyan kell bántalmazni”.

Felpofozni a világbajnokot

Bochkor két éve a hatszoros világbajnok párbajtőrözőnket, Horváth Mariannt pofozta volna fel, amiért az szerinte túlzottan elérzékenyülve közvetítette Szilágyi Áron győzelmét a londoni olimpián. A “rádiós fenegyerek” azt bírta mondani:

„Én azért nem hatódtam meg, mert annyira meghatódott a műsorvezetőnő, hogy már zavart… Ez iszonyat volt!… Ott lettem volna, izé, mikrofonnak megnyomom a köhögő gombját, két pofon, és elengedem, na, most beszélhet…”

A példátlanul alpári kirohanás ellen akkor a világbajnok női tőrcsapat tagjai közleményben tiltakoztak.

Határfeszegetés, ízlésbeli problémák

Zsolt Péter szociológus, egyetemi oktató szerint a mai kor rádióműsorai feszegetik az értékhatárainkat, ez pedig mindig érdekes, mert az emberek kíváncsiak rá, meddig mehetnek el. Ha jól működik a nyilvánosság, kialakulnak azok a normák, amelyek meghatározzák, mit lehet megtenni és mit nem.

Polyák Gábor médiajogász úgy látja: az említett műsorvezetők rendszeresen átlépnek bizonyos határokat, ennek a típusú rádiózásnak pedig évtizedes hagyományai vannak Magyarországon, miután kiderült: a piacon igény van rá. Ezek a műsorok néha jogi kérdéseket is felvetnek, de leggyakrabban inkább ízlésbeli problémákról tanúskodnak.   

Mindkét szakember egyetért abban, hogy helyes reakció volt a sajtó és a civil társadalom részéről vehemens felháborodással jelezni: a nemi erőszakon való poénkodással ismét túl messzire mentek a rádiósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik