Belföld

HÖOK: példátlan, ami az ELTE gyólyatáborában történt

Körösparti Péter szerint vannak példaértékűen megszervezett gólyatáborok is.

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerint kirívó és példátlan, ami az ELTE gólyatáborában történt, ugyanakkor számos, a hallgatói önkormányzatok (hök) által példaértékűen szervezett gólyatábor zajlik.Körösparti Péter ezt csütörtökön az Eötvös Loránd Tudományegyetem gólyatáboraiban történtekre reagálva közölte az MTI-vel. 

Ilyenre még nem volt példa

A HÖOK elnöke kiemelte: kirívó bűncselekményről van szó, ilyenre tudomása szerint nem volt példa a gólyatáborok elmúlt évtizedében. Ha a bűncselekmény az eddig napvilágot látott információk szerint történt, elmondható, hogy a feltételezett elkövető józan volt, ráadásul erőszakos természetű ember, tehát a bűncselekmény nem egy buli hevében megszülető hirtelen gondolat következménye.

Hozzátette: a gólyatábori bulik és az ott énekelt, esetenként obszcén kifejezéseket tartalmazó indulók problémakörétől élesen elkülönülő egyedi esetről van szó. Ha igaz, hogy a kari hök elnökének figyelmét felhívták a lehetséges veszélyre és ő nem tett semmit, akkor alkalmatlanságról van szó, egy ilyen információt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Biztos benne – folytatta -, hogy az ELTE vizsgálata korrekt és alapos lesz, és ha bizonyítást nyer, hogy a gólyatábor lebonyolítását koordináló, valamint a szervezésben részt vevő hallgatók mulasztásokat követtek el, a felelősségre vonások haladéktalanul megtörténnek.

Úgy véli, nem lehet elítélni mindenkit, mert számos, a hallgatói önkormányzatok által példaértékűen szervezett gólyatábor zajlik, amelyekben az intézmények vezetői is részt vesznek, és amelyek értéket képviselnek és közvetítenek az elsőéves hallgatóknak. Az országban az idén több mint nyolcvan gólyatábor volt, legalább hatvan helyszínen. A szervezésben több ezren vettek részt, és nem csak hallgatók. Tudomása szerint a szóban forgó döbbenetes esetet kivéve kirívó bűncselekmények nélkül zajlottak le a táborok – jegyezte meg Körösparti Péter.

Kulturált emberhez méltatlan

Kitért arra is, hogy a gólyatáborok szervezésekor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kulturált emberhez méltatlan kifejezések és viselkedés felszámolására.

Emlékeztetett arra, hogy a hallgatói önkormányzatok működésével kapcsolatosan a HÖOK június 1-jén tartott közgyűlése után sajtóközleményt adott ki, amelyben kezdeményezte, hogy a jogszabályi rendelkezéseket át kell tekinteni és szükség szerint módosítani. A HÖOK a szükségesnek ítélt javaslatok kidolgozási folyamatának mielőbbi elindítása érdekében már a nyáron felvette a kapcsolatot a felsőoktatásért felelős államtitkárral. A további lépéseket meghatározandó az elnök szeptember 8-ra összehívta a HÖOK választmányának ülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik